Facilități pentru persoanele cu nevoi speciale la purtarea unui simbol distinctiv, discutate la o masă rotundă la Parlament

  • 24 Mai 2022 15:33
Facilități pentru persoanele cu nevoi speciale la purtarea unui simbol distinctiv, discutate la o masă rotundă la Parlament

Parlamentari și ONG-iști discută conceptul unui mecanism care le-ar oferi unele facilități copiilor și adulților diagnosticați cu boli rare și autism. Patentarea de către autorități și apoi purtarea de către aceste persoane a unui semn distinctiv cu logo-ul „Sunt aici” le-ar permite acestor persoane să aibă parte de servicii preferențiale, cum ar fi deservirea fără rând la magazine, benzinării, în aeroport, vamă, în cadrul instituțiilor care oferă servicii bancare sau de documentare, transmite IPN.

Conceptul a fost discutat la o masă rotundă la Parlament, organizată de Comisia protecție socială, sănătate și familie, în comun cu Asociația obștească  „Copiii ploii”.

Secretarul Comisiei, Maria Pancu, a menționat că este foarte important ca societatea să fie informată, iar de aici și pregătită pentru a reacționa adecvat  și empatic la problemele cu care se confruntă persoanele cu necesități speciale.

„Vom susține orice propunere care vine să îmbunătățească calitatea vieții acestor persoane”, a declarat Ana Oglinda, membră a Comisiei.

Liliana Grosu, și ea membră a Comisiei, a subliniat importanța educării atitudinii tolerante față de persoanele cu nevoi speciale și a menționat că ideea privind purtarea unui semn distinctiv, care să spună oamenilor din jur că persoana are o dificultate și trebuie tratată cu mai multă atenție, este o metodă de educație a societății.

Asociația obștească „Copiii ploii” a fost creată de un grup de părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu boli rare. În prezent, asociația are peste 60 de beneficiari din toată țara.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău