Facebook va remunera o parte din presa franceză în baza 'drepturilor conexe'

  • 21 Octombrie 2021 16:09
Facebook va remunera o parte din presa franceză în baza 'drepturilor conexe'

Compania Facebook a încheiat un acord cu o parte a presei franceze pentru o remunerare a acesteia din urmă în baza "drepturilor conexe", a anunțat joi rețeaua socială americană, la câteva săptămâni după ce a încheiat acorduri de acest tip cu Le Monde și Le Figaro, informează AFP, potrivit Agerpres.

Acest "acord de licență" semnat de Alianța pentru Presa de Informații Generale (APIG), care reprezintă cotidienele naționale și regionale, "prevede ca Facebook să obțină și să remunereze licențe pentru drepturi conexe", potrivit comunicatului.

"De asemenea, el le va oferi posibilitatea editorilor Alianței, celor care vor dori, să participe la Facebook News", un nou serviciu dedicat informației și care urmează să fie lansat în Franța în ianuarie 2022, a precizat rețeaua socială.

"Termenii pe care i-am convenit îi vor permite Facebook să aplice directiva și legea franceză, generând în același timp finanțări importante pentru editorii Alianței, în special pentru cei mai mici dintre ei", și-a exprimat mulțumirea Pierre Louette, președintele APIG și directorul general al Grupului Les Echos-Le Parisien, citat în comunicat. Nici suma remunerării, nici metoda de calcul nu au fost divulgate.

Drepturile conexe sunt prevăzute în mod explicit de o nouă legislație europeană adoptată în 2019, transpusă imediat în Franța. Ele deschid calea către o remunerare a autorilor de conținuturi de presă extrase din articole, fotografii, video, infografice, prezente pe paginile de rezultate ale marilor platforme de internet.
Însă acestea din urmă au contestat multă vreme principiul acestor drepturi, iar negocierile cu presa au fost unele laborioase.

Un acord-cadru privind remunerarea de "drepturi conexe" a fost anunțat în ianuarie între APIG și Google, însă trebuie să fie revizuit pentru a ține cont de o condamnare, în iulie, a motorului de căutare de către Autoritatea de Concurență și o amendă în valoare de 500 de milioane de euro, pentru că nu a negociat "cu bună credință" cu editorii de presă. Autoritatea a cerut gigantului american să reia negocierile cu editorii, pentru a le propune o nouă ofertă de remunerare.

Grupurile Le Monde și le Figaro au anunțat ambele în urmă cu o lună acorduri distincte cu Facebook, cum au făcut-o înainte de aceasta cu Google, pentru remunerare și scoaterea în evidență a conținuturilor lor.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău