Facebook a depistat o rețea de influență rusă ce viza alegătorii de stânga din SUA și Marea Britanie

  • 02 Septembrie 2020 08:23
Facebook a depistat o rețea de influență rusă ce viza alegătorii de stânga din SUA și Marea Britanie

O rețea de influență rusă pretindea a fi un canal de știri independent, pentru a viza alegătorii de stânga din Statele Unite și Marea Britanie, inclusiv prin recrutarea unor jurnaliști liber-profesioniști, care scriau despre politica internă, a anunțat, marți, compania Facebook.

Potrivit platformei de socializare online, rețeaua - care se concentra parțial asupra politicii americane și a tensiunilor rasiale, înaintea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie - era centrată în jurul unei organizației pseudo-media, intitulată Peace Data. Potrivit Facebook, websiteul administra 13 conturi de Facebook și două pagini, care fuseseră create în mai și care au fost suspendate luni, pentru utilizarea unor identități false și a altor forme de "comportament neautentic coordonat". 

Facebook afirmă că ancheta pe care compania a derulat-o "a depistat legături cu indivizi asociați, în trecut, cu activități ale Agenției Ruse de Cercetare pe Internet" - o companie cu sediul la Sankt Petersburg care, potrivit oficialilor americani de informații, a fost în centrul eforturilor Rusiei de a influența alegerile prezidențiale din 2016. Twitter a anunțat că a suspendat, la rândul său, cinci conturi, din cadrul rețelei pe care o atribuie "în mod sigur unor actori statali ruși".

Peace Data nu a răspuns solicitării prin email de a comenta aceste informații, iar oficialii ruși nu au putut fi contactați, în afara programului de lucru. Rusia a negat, anterior, acuzațiile SUA legate de tentativele Moscovei de a influența alegerile și susține că nu s-a amestecat în politica internă a altor state. Directorul politicii de securitate cibernetică a Facebook, Nathaniel Gleicher, a declarat că echipa sa a acționat după ponturile transmise de FBI și a suspendat conturile înainte ca acestea să acumuleze o audiență ridicată online. El a adăugat că numai 14.000 de persoane urmăreau unul sau mai multe dintre conturile suspendate. 

Sursa: RADOR

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău