Fabricantul bombei care a ucis 270 de oameni în atentatul de la Lockerbie a fost acuzat după 32 de ani

  • 22 Decembrie 2020 13:21
Fabricantul bombei care a ucis 270 de oameni în atentatul de la Lockerbie a fost acuzat după 32 de ani

SUA au anunțat acuzații împotriva cetățeanului libian Abu Agila Mohammad Masud, suspectat că a construit bomba care a explodat în 1988 la bordul cursei Pan Am 103, deasupra orașului scoțian Lockerbie, informează BBC, preluat de Digi24.ro.

Masud a fost acuzat de terorism, a anunțat luni William Barr, procurorul general al SUA, la comemorarea a 32 de ani de la atac.

Atacul asupra aeronavei Pan Am 103 a dus la moartea a 270 de oameni, dintre care 190 erau cetățeni americani.

Procurorii americani vor cere extrădarea lui Abu Agila Mohammad Masud, pentru a apărea în instanță. Potrivit autorităților americane, Masud ar fi fost angajat al serviciului de informații libian. Se presupune că ar fi desfășurat atacul la ordinele fostului lider Muammar Gaddafi.

Explozia cursei Pan Am 103 rămâne incidentul terorist cu cel mai mare număr de victime petrecut vreodată în Marea Britanie și al doilea cel mai grav atac asupra unui avion din istoria SUA.

Pe lângă pasagerii cursei Pan Am, 11 oameni aflați la sol au fost uciși de resturile aeronavei.

Masud ar fi dezvăluit informații după gratii

Procurorul general al SUA, William Barr, a anunțat că autoritățile americane au lansat acuzații la adresa lui Abu Agila Mohammad Masud, acesta fiind al treilea suspect implicat în atacul de la Lockerbie.

Potrivit lui Barr, descoperirea care a dus la noile acuzații a fost aflarea informației că Masud era reținut în Libia. Barr a spus că autoritățile libiene au oferit autorităților americane o copie a interviului acordat de Abu Agila Mohammad Masud. Oficialul american a spus că Masud ar fi construit bomba și a lucrat alături de alți doi complici. Totodată, Gaddafi i-ar fi mulțumit personal lui Masud pentru "atacul de succes asupra Statelor Unite".

William Barr s-a declarat încrezător că autoritățile libiene îl vor preda Statelor Unite pe Abu Agila Mohammad Masud.

Singurul condamnat în atacul de la Lockerbie

Cetățeanul libian Abdelbaset al-Megrahi a fost singurul om condamnat, în 2001, pentru atacul de la Lockerbie.

Abdelbaset al-Megrahi și-a susținut mereu nevinovăția și a lansat două apeluri la adresa sentinței de 27 de ani de închisoare, unul respins și unul abandonat.

Megrahi a fost eliberat din închisoare în Scoția și i s-a permit să revină în Libia în 2009, după ce s-a descoperit că avea cancer în stadiu terminal. A murit trei ani mai târziu.

Potrivit FBI, presupusul fabricant al bombei, Abu Agila Mohammad Masud, ar fi mărturisit în interviul acordat după gratii că a cumpărat hainele în care era înfășurată bomba din valiză. Această informați este contradictorie cu o dovadă importantă din cazul autorităților scoțiene la adresa lui Megrahi - că el ar fi cumpărat hainele.

Cu toate acestea, Masud ar mai fi spus în interviu că fostul său coleg din serviciul de informații libian, Megrahi, i-a fost complice în atac.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău