Expoziție-eveniment „Valeriu Matei – Poet al rezistenței”, la Biblioteca Națională

  • 05 Aprilie 2019 18:37
Expoziție-eveniment „Valeriu Matei – Poet al rezistenței”, la Biblioteca Națională

Expoziția-eveniment „Valeriu Matei – Poet al rezistenței”, prilejuită de consemnarea a 60 de ani de la nașterea academicianului Valeriu Matei și lansarea volumului „Noaptea semnelor. Poemele rezistenței anticomuniste și antisovietice”, a fost lansată astăzi, 5 aprilie, la Biblioteca Națională, transmite IPN.

Potrivit lui Valeriu Matei, volumul lansat e un proiect mai vechi, iar apariția lui a întârziat cu mai bine de un deceniu. Volumul cuprinde poezii din perioada 1976-1991 și reprezintă cronica unei perioade de timp pe care autorul susține că nu vrea să o trăiască din nou. „O perioadă foarte grea, o perioadă de opresiune, o perioadă neagră”. Poetul menționează că la poezii nu a lucrat în mod deosebit pentru că „poezia se naște”. Prin acest volum vrea să lanseze un mesaj de verticalitate și să aducă aminte de zisa lui Mihai Eminescu: „Avem multe talente, trebuie să avem și atâtea caractere”.

Prezentă la eveniment, Monica Babuc, ministra educației, culturii și cercetării, a menționat că Valeriu Matei a reușit să facă lucruri memorabile în literatură, să fie un manager al culturii românești în Republica Moldova și a promovării a tot ce înseamnă românesc. „Valeriu Matei se în scrie în lista marilor poeți ai rezistenței, printre care au fost și Grigore Vieru, Dumitru Matcovschi, Leonida Lari, care au reușit să trezească în noi sentimentul de demnitate și râvnă către valorile noastre identitare”, a spus ministra.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a menționat că Valeriu Matei este un om care a trezit conștiințe, care a avut și are o operă apreciată și remarcată pe cele două maluri ale Prutului. O personalitate culturală în spațiul românesc cu o memorie extraordinară a lucrurilor întâmplate. „E o personalitate care a ajutat să se trezească conștiințe, în special în Republica Moldova și o personalitate care a făcut cunoscută cultura română inclusiv în străinătate”, a remarcat ambasadorul.

Elena Pintilei, directoarea Bibliotecii Naționale, a menționat că în cadrul expoziției se pune în valoare o parte din colecția Bibliotecii Naționale care-l reprezintă pe Valeriu Matei. În expoziție se regăsesc compartimente din viața culturală, social-politică și o parte din distincții pe care le păstrează poetul în arhiva de familie. „Sperăm că acest eveniment să consolideze intelectualitatea noastră, să ne facă să punem în valoare personalitățile neamului și să le cunoaștem și opera. Valeriu Matei o operă valoroasă care merită a fi cunoscută”, a subliniat Elena Pintilei.

Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, l-a caracterizat pe Valeriu Matei ca fiind o personalitate emblematică pentru viața cultural-politică a Basarabiei, aflându-se printre cei care s-au aflat în fruntea Mișcării de Eliberare Națională. „Îi aducem florile prieteniei și dragostei noastre, florile recunoștinței”, a menționat Arcadie Suceveanu.

Valeriu Matei este poet, istoric, scriitor și om politic din Republica Moldova, deputat în Parlamentul Republicii Moldova între 1990 și 2001, membru al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române din 2011.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-4,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău