Expoziție de fotografii realizate de tineri cu dizabilități mentale la Chișinău

  • 02 Decembrie 2014 16:25
Expoziție de fotografii realizate de tineri cu dizabilități mentale la Chișinău

O expoziție de fotografii realizate de câțiva tineri cu dizabilități mentale, lansată cu sprijinul organizației Keystone Moldova, aduce în discuție problema integrării în societate a acestor persoane.

O parte dintre acestea au fost dezinstituționalizate, dar încă aproximativ 2000 de persoane cu nevoi speciale rămân în instituții de tip internat, unde nu își pot dezvolta deprinderile de viață, susțin specialiștii în domeniu. Relatează Natalia Zaharescu.

Unul dintre autorii fotografiilor expuse la Biblioteca Municipală ”Bogdan Petriceicu Hașdeu” este Tudor. El a fost dezinstituționalizat din internatul din Orhei și acum locuiește în satul Florițoaia Nouă, în raionul Ungheni, în gospodăria pensionarei Valentina Grubii, pe care o ajută cu treburile de pe lângă casă.

Sap grădina, curăț via primăvara. Vreau să mă angajez la lucru, la o livadă să pun copaci. Eu pot, am pus trei copaci în grădină și sunt frumoși.

Valentina Grubii ne spune că fiii ei sunt acum fiecare la casa lui, astfel a hotărât să devină asistent personal, prestând unul dintre cele mai recente servicii lansate de autorități pentru persoanele cu dizabilități.

El e băiat harnic și se descurcă, își face mâncare, își face focul singur.

Dar ce zice lumea din sat?

Lumea îl iubește, dar de la început mi-a fost greu. Le părea straniu, dar cu ajutorul lucrătorilor sociali le-am explica că așa este el, să-l accepte așa cum este el.

Un alt serviciu de sprijin este locuința protejată. Ion Digori este coordonatorul unui astfel de serviciu în orașul Orhei, unde are în supraveghere 4 tineri, la fel, dezinstituționalizați din internatul din Orhei. Aici au pus pe roate o crescătorie de iepuri.

Am inițiat o mică afacere, am câștigat un proiect cu creșterea iepurilor.

Și ei muncesc acolo?

Muncesc acolo, au grijă de iepuri. Totodată, au posibilitatea să vorbească și cu aceeași vecini.

Cu sprijinul Keystone Moldova au reușit să fie scoase din internatul de la Orhei 121 de copii și tineri, care au fost integrați în familii, a menționat Ludmila Malcoci, directorul executiv al organizației.

Integrarea în comunitate înseamnă pentru unii dintre ei integrarea în câmpul muncii, în școală, în serviciile medicale și sociale care sunt în comunitate. Evident că mai sunt încă multe probleme care țin de incluziunea educațională a persoanelor cu dizabilități. Și probleme astea nu țin atât de guvernul central, cât de atitudinea oamenilor din jur.

Autoritățile susțin că dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități este o prioritate, fiind instituite o serie de servicii sociale. Șeful direcției protecție socială a persoanelor cu dizabilități din cadrul Ministerului Muncii, Vasile Cușcă, a declarat că aceste servicii urmează să fie dezvoltate și multiplicate în mai multe localități ale Republicii Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău