Expoziție comemorativă dedicată împlinirii unui secol de la nașterea artistului Mihail Grecu

  • 22 Noiembrie 2016 18:30
Expoziție comemorativă dedicată împlinirii unui secol de la nașterea artistului Mihail Grecu

O expoziție comemorativă dedicată împlinirii unui secol de la nașterea artistului Mihail Grecu a fost vernisată marți, 22 noiembrie, la Muzeul Național de Artă. Șaizeci de lucrări, realizate de maestru în perioada anilor 1956-1987, au fost expuse publicului larg. În Republica Moldova, 2016 a fost declarat Anul Mihail Grecu, pictorul considerat un inovator în domeniu.

Ospitalitate, Recruții, Zi de toamnă, Fetele din Ceadâr-Lunga, sunt doar câteva dintre tablourile care i-au adus faimă lui Mihail Grecu și au intrat în colecția de aur a picturii din Republica Moldova. Fiica maestrului, artista Tamara Grecu-Peicev, povestește că pictorul a avut un destin contradictoriu. Artistul și-a făcut mereu datoria față de artă și față de semenii săi.

„El a depus o muncă enormă. A fost foarte prolific, a avut și dubii și diferite momente neplăcute, pentru că aici în țara noastră a fost dur criticat. A fost o figură chiar și tragică pe undeva. S-a realizat, într-adevăr, s-a împlinit, dar a trecut un drum atât de anevoios, atât de plin de spini și neplăceri, de neînțelegeri și totuși a întrecut toate piedicile și s-a realizat”, a costatat Tamara Grecu-Peicev.

Artistul Mihail Grecu s-a născut la 22 noiembrie 1916, în sudul Basarabiei, în satul Faraonovca, Cetatea Albă. În perioada 1937-1940 și-a făcut studiile la Academia de Arte Plastice din București, după care s-a stabilit la Chișinău. În anii ‘60 ai secolului trecut, lucrările sale au fost interzise la expozițiile republicane. Ele au fost catalogate de către ideologii timpului drept „burgheze”. 

Directorul Muzeului de Artă de la Chișinău, Tudor Zbârnea, susține că Mihail Grecu, prin creația sa, a influențat marea pictură din întreg arealul ex-sovietic.

„Grecu, începând cu sfârșitul anilor 50, își îngăduie să-și orienteze discursul său pictural într-o zonă cu totul diferită decât cea care era acceptată de autorități, în special. De la tabloul „Fetele din Ceadâr-Lunga a început o revoluție în pictura de la noi și în întreg spațiul ex-sovietic. Este o lucrare care a stârnit mari tulburări în rândul mediului artistic, dar mai ales a celor care apărau anumite clișee”.

Maestrul Mihail Grecu a avut numeroase expoziții personale la Tallin, Riga, Vilnius, Odessa, Lvov, Sankt Petersburg, București. Artistului i s-a conferit, în 1992, Ordinul Republicii și titlul de membru de onoare al Academiei de Științe din Republica Moldova. Mihail Grecu s-a stins din viață la 9 aprilie 1998.

Expoziția dedicată celor o sută de ani de la nașterea lui artistului Mihail Grecu va fi deschisă publicului larg până la 8 ianuarie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie puternică
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău