Expoziția tematică „Lăcașuri sfinte în lumina anilor: mănăstiri din Republica Moldova la ceas aniversar”, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

  • 09 Iunie 08:43
Expoziția tematică  „Lăcașuri sfinte în lumina anilor: mănăstiri din Republica Moldova la ceas aniversar”, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova

Biblioteca Națională a Republicii Moldova propune publicului interesat Expoziția tematică cu genericul „Lăcașuri sfinte în lumina anilor: mănăstiri din Republica Moldova la ceas aniversar”.

Astăzi pe teritoriul Republicii Moldova funcționează 55 de lăcașuri sfinte creștin-ortodoxe: 22 mănăstiri și 6 schituri pentru bărbați, 24 de mănăstiri și 2 schituri de maici, o mănăstire de rit vechi. Expoziția promovează și valorifică documente din colecțiile BNRM ce reflectă istoria unor mănăstiri din Republica Moldova, care au supraviețuit ravagiilor de timp și istorie și au ajuns la o aniversare solidă de la prima atestarea documentară, familiarizând publicul cu diversitatea tipologică a documentelor din colecțiile instituției și contribuind la promovarea interesului față de lectură.

Expoziția cuprinde circa 80 de documente (monografii, enciclopedii, albume, reproduceri, pliante, cărți poștale, hărți), sistematizate în  4 compartimente:

  1. Mănăstirea Curchi – 250 de ani de la atestare;
  2. Mănăstirea Condrița – 240 de ani;
  3. Mănăstirea Pripiceni-Curchi – 120 de ani;
  4. Mănăstirea Zloți – 80 de ani.

În vitrine sunt expuse câteva exemplare de cărți religioase (anii 1800 – 1862) din Mănăstirile Curchi și Condrița, cu însemnări ce țin de istoria cărților și a mănăstirilor menționate.  

Expoziția poate fi vizitată de la 12 iunie până la 30 septembrie 2023 în Spațiul expozițional, Colecția de artă și hărți, BNRM, blocul II, etajul I (str. 31 august 1989, 78). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:3,09 m/s
Thu
21
Fri
21
Sat
21
Sun
19
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău