FOTO | Expoziția „Ștefan cel Mare și Sfânt” la Biblioteca Națională | Pentru prima dată expusă - o hartă medievală din sec. al XVII-lea

  • 02 Iulie 2019 14:44
FOTO | Expoziția „Ștefan cel Mare și Sfânt” la Biblioteca Națională | Pentru prima dată expusă - o hartă medievală din sec. al XVII-lea

Astăzi se împlinesc 515 ani de la moartea marelui voievod Ștefan Cel Mare. Cu această ocazie, la Biblioteca Națională a fost vernisată expoziția „Ștefan cel Mare și Sfânt: din istorie în veșnicie”, care cuprinde circa 200 de documente de colecție, relarează Radio România Chișinău.

Expoziția cuprinde cinci compartimente: familia domnitorului, Ștefan cel Mare ca oștean și ca domnitor, mănăstirile și bisericile ctitorite de Ștefan cel Mare și Sfânt, spune directorul adjunct al Bibliotecii Naționale, Veronica Borș:

„În cadrul expoziției sunt expuse pentru prima dată o hartă medievală, ce datează din sec. al XVII-lea și o carte a unui cronicar polonez, care o deținem în colecția de carte rară și veche”.

Toate cele 200 de documente prezentate fac parte din colecția Bibliotecii Naționale adunate de lungul anilor, dar și exponate din colecția soților Andrei și Valentina  Eșanu, care au efectuat numeroase cercetări despre domnia lui Ștefan cel Mare.

„Până astăzi ne putem mândri cu o serie de lucrări dedicate domniei lui Ștefan cel mare cum ar fi cartea „Epoca lui Ștefan cel Mare”, dar și numeroaselor studii cum ar fi cele dedicate mănăstirilor Căpriana, Voroneț, cetăților Orhei, Hotin, Cetatea Albă. Noi am vrut prin aceasta să scoatem în evidență tot ce a lăsat mai preț Ștefan cel Mare și pe teritoriu dintre Prut și Nistru”, mai spune directorul adjunct.

Pe lângă faptul că a fost un bun strateg de război, că a întărit economic țara, Ștefan cel Mare a contribuit și la dezvoltarea culturală a Moldovei, susține istoricul Ion Negrei:

„În afară de domnia îndelungată pe care a avut-o Ștefan cel Mare, el a mai contribuit nu doar la zidirea economică a țării, dar și la nivel spiritual. De aceea ce avem astăzi în această expoziției este o parte din patrimoniul național”.

La eveniment a participat și Ștefan Jurjă, cavaler al ordinului Ștefan cel Mare, luptător în războiul de la Nistru:

„Mă mândresc cu neamul nostru și cu legendarul Ștefan cel Mare care a luptat pentru dreptate și pentru binele poporului român”.

Expoziția este recomandată tuturor celor care vor să cunoască adevărul istoric și va putea fi vizitată până la 25 august 2019.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
9
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău