Expoziția aniversară „Pictura anilor 70” a artistului plastic Lică Sainciuc, a fost vernisată la Muzeul Național de Artă al Moldovei
-
21 Iulie 2022 14:38
Specialiștii în artă au spus că expoziția se face remarcată prin vizionarismul pictorului și felul său de a aborda acea perioadă prin prisma fotorealismului, dar și prin lucrări care transpun limbajul pictural, într-unul inedit. Expoziția prezintă 21 de lucrări de grafică și pictură și este deschisă publicului până pe 28 august.
Expoziția aniversară „Pictura anilor 70” a artistului Lică Sainciuc prezintă lucrări create pe parcursul deceniului șapte al secolului trecut. Multe din acele lucrări sunt expuse pentru prima dată. Artistul caracterizează anii 70 ca pe o perioadă destul de dificilă în care artiștii nu puteau să își atribuie un discurs independent de ideologia Uniunii Sovietice.
Lică Sainciuc spune că marea parte artiștilor care aveau prezență în expoziție pe atunci promovau subcultura în artele vizuale pe teme impuse de partid.
„Pe timpul sovietic, in general, lumea își imaginează că era multă libertate, dar nu prea era pentru, fiindcă nu prea puteai expune. Acuma eu încep să înțeleg ce se întâmpla; se întâmpla, și eu mai demult am numit acest proces de debilizare. Debil înseamnă omul care e subdezvoltat, omul ca să se ducă și să fure cușca de câine în Mariupol, el trebuie să fie debil, nu?!”, a spus Lică Sainciuc.
Expoziția aduce în actualitate pictura națională a anilor 70, iar artistul Lică Sainciuc arată că era perfect ancorat în tendințele vremii, susține directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, Tudor Zbârnea.
„O expoziție care ne duce în pictură a anilor 70, și Lică Sainciuc ne demonstrează că este foarte actuală cu ceea ce avem noi pe simeze – 21 de lucrări. Totodată aș vrea să spun că este era pentru acea perioadă un artist perfect ancorat în tendințele estetice ale vremii. Se vede că investigațiile lui erau pe măsura mediului și intelectului în care au crescut Lică Sainciuc de copil, apoi unde s-a format ca artist”, a spus Tudor Zbârnea.
În cadrul vernisajului, președinta Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova, Florina Breazu, i-a înmânat lui Lică Sainciuc medalia „Mihai Grecu” și diploma de onoare a Uniunii pentru promovarea valorilor intelectuale, artistice și morale:
„Indiferent de constrângerile ideologice care persistau în arta din Uniunea Sovietică, Lică Sainciuc pictează momente care descriu o incursiune în epoca post modernă prin recuperarea tradițiilor care fac apel la renaștere sau la o tratare minuțioasă inspirată de viziunea fotorealistă”, a spus Florina Breazu.
Lică Sainciuc a împlinit recent 75 de ani. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova din anul 1975.