Exporturile de gaze ale Gazprom, aproape de un nivel record

  • 18 Octombrie 2021 19:24
Exporturile de gaze ale Gazprom, aproape de un nivel record

Livrările de gaze ale Gazprom către țările din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente) au crescut în perioada 1 ianuarie - 15 octombrie 2021 cu 13,1%, la 152,2 miliarde metri cubi (bcm), cu 17,6 bcm mai mult decât în perioada similară din 2020, a anunțat luni compania rusă, transmit Reuters, Bloomberg și site-ul rt.com.

"Gazprom continuă livrările de gaze la un nivel apropiat de un record istoric", se arată într-un mesaj postat de grupul rus pe Telegram, transmite Agerpres.

De asemenea, producția de gaze a Gazprom în perioada 1 ianuarie - 15 octombrie 2021 a urcat cu 16,6%, la 399,4 miliarde metri cubi, în timp ce livrările de gaze pe piața internă au crescut cu 16,6%, la 26,1 bcm.

Cotațiile la gaze naturale au atins luna aceasta noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa, pe măsură ce impactul majorării costurilor la energie s-a răsfrânt asupra piețelor de acțiuni și obligațiuni. La hub-ul TTF (Title Transfer Facility) din Olanda, cotațiile pentru gazele naturale au crescut luni 15%, după ce vineri au încheiat ședința cu o scădere de 18%.

Conform analiștilor, Europa începe sezonul de iarnă cu cel mai redus nivel al stocurilor de gaze din mai mult de un deceniu, ceea ce sporește temerile privind fiabilitatea furnizărilor pe timp de iarnă.

Rusia, a cărei producție de gaze și exporturi spre UE sunt deja aproape de un nivel record, a informat că trebuie să finalizeze umplerea capacităților interne de stocare înainte de a majora livrările pe piața spot din Europa. Guvernul rus a anunțat că intenționează să finalizeze umplerea capacităților interne de stocare până la finalul acestei luni.

Vicepremierul rus Alexander Novak a reiterat săptămâna trecută că nimeni din Europa nu a cerut Rusiei să trimită o cantitate suplimentară de gaze pentru a calma creșterea prețurilor gazelor pe piața spot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău