Expiră termenul de prezentare a raportului de investigare a devalizării sistemului bancar
-
27 Noiembrie 2019 14:36
Până pe 1 decembrie, procurorul general interimar trebuie să prezinte raportul privind investigarea devalizării sistemului bancar. Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a adresat în acest un demers conducerii Procuraturii, transmite IPN.
Într-un briefing de presă, Chiril Moțpan a declarat că pe 1 decembrie expiră termenul de 30 de zile în care urma să fie prezentat Parlamentului raportul respectiv. Deputatul a amintit că prin hotărârea Parlamentului din 17 octombrie 2019, inclusiv reieșind din concluziile comisiei de anchetă privind elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare, controlul asupra executării este exercitat de Comisia securitate națională, apărare și ordine publică.
Chiril Moțpan a menționat că parlamentarii așteaptă informații cu privire la cauza stagnării admise de către Procuratura Anticorupție în perioada anilor 2015-2019 în procedurile de investigare a procesului de devalizare a sistemului bancar. De asemenea, urma să fie intensificată colaborarea cu serviciile speciale ale altor țări în vederea investigării fraudei bancare și recuperării mijloacelor sustrase, în special FBI. Acestă informație urmează să se regăsească în raportul care să trebuie prezentat până pe 1 decembrie.
Parlamentarul a mai spus că, la inițiativa sa, a avut o întrevedere cu șeful adjunct al Misiunii Statelor Unite în Chișinău, Martin McDowell. În cadrul întrevederii au fost discutate mai multe subiecte, inclusiv intensificarea colaborării cu serviciile speciale ale SUA în vederea investigării fraudei bancare. S-a discutat și despre acordarea sprijinului logistic pentru lichidarea stocului de pesticide de pe teritoriul Republicii Moldova, precum și despre situația din zona cu regim sporit de securitate și pericolele regionale. Un alt subiect a fost cooperarea pe segmentul combaterii crimelor cibernetice, inclusiv filajul și interceptările.
Deputatul a reamintit despre șirul de documente parvenit în adresa Comisiei, potrivit cărora, zeci de persoane publice – cadre didactice, oameni de afaceri, activiști civici, jurnaliști, dar și simpli cetățeni – au fost, pe parcursul ultimilor ani, ținta unor acțiuni ilegale de interceptare a convorbirilor telefonice. Potrivit parlamentarului, „instituțiile responsabile de apărarea drepturilor omului nu au reacționat în vreun fel și nici serviciile abilitate cu împuterniciri legale de a organiza acțiuni privind activitatea specială de investigație nu se grăbesc să-și asume responsabilitatea pentru șirul de acțiuni ilegale”.
Comisia securitate națională, apărare și ordine publică a decis desfășurarea unor noi audieri cu privire la executarea Legii cu privire la activitatea specială de investigații în ziua de miercuri, 4 decembrie.