Expertiza și experiența diasporei pot stimula progresul economic, Diaspora Business Forum
-
20 August 2023 08:45
Cetățenii moldoveni plecați peste hotare au un rol extrem de important în dezvoltarea economiei Moldovei. Acest lucru se întâmplă prin investițiile pe care le fac în afaceri în țară, trimiteri de bani sau prin alte forme de investiții. Rolul autorităților este de a facilita aceste procese, dar și de a debirocratiza sistemul așa încât interacțiunea diasporei, și nu doar, cu statul să aibă loc cu economii de timp și bani. Subiectul a fost discutat în cadrul „Diaspora Business Forum”, care s-a desfășurat la Chișinău, transmite IPN.
Premierul Dorin Recean a declarat, într-un mesaj video, că ceea la ce lucrează acum Guvernul este crearea oportunităților economice pentru cetățenii din diasporă. Autoritățile au obligația să îmbunătățească serviciile, inclusiv cele de transport aerian, prin încurajarea deschiderii mai multor curse directe. De asemenea, se lucrează asupra digitalizării tuturor serviciilor publice. Dorin Recean a invitat diaspora să contribuie la dezvoltarea Republicii Moldova de oriunde s-ar afla. La fel, a transmis mesajul că sunt așteptați acasă.
Ministrul economiei și digitalizării, Dumitru Alaiba, a remarcat că efectele reformării în mai multe domenii se vor vedea peste câțiva ani. Acesta a spus că, într-un mod sau altul, reformele sunt destinate inclusiv și pentru diasporă. Este vorba despre reforma SRL, care oferă maximă libertate în investiții. Potrivit ministrului, se depune efort pentru reducerea birocrației. Lucrurile se îmbunătățesc, dar e nevoie de acționat mult mai repede, „pentru că oamenii de afaceri nu pot aștepta la nesfârșit”.
Potrivit lui Dumitru Alaiba, doar din reducerea birocrației se economisește aproximativ 0,2% din PIB-ul anual. Ministrul a mai spus că anul trecut cam un miliard jumate de dolari au fost trimiși acasă, bani care trebuie să întâmpine cât mai puține bariere și costuri.
Claudia Hermes, directoare de țară la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) Moldova, a remarcat că organizația ajută comunitatea de afaceri și societatea civilă în implementarea măsurilor necesare pentru dezvoltarea economiei, dar și a investițiilor directe. Antreprenorii din diasporă reprezintă o punte care străbate continente, valorificând potențialul de colaborare, inovație și antreprenoriat. În opinia sa, expertiza și experiența diasporei sunt atuurile importante care pot stimula progresul economic, dar și pot crea un impact de lungă durată în Moldova.
Diaspora Business Forum este un eveniment parte a Zilelor Diasporei care au loc în perioada 18-19 august la Chișinău.