Experții spun dacă R.Moldova poate avea o relație bună atât cu Vestul, cât și cu Estul și care sunt conotațiile ultimelor vizite ale oficialilor străini
-
25 Iunie 2019 13:40
Partenerii externi ai Republicii Moldova încearcă să înțeleagă ce se întâmplă în țara noastră, după schimbarea paradigmei politice, acesta fiind un motiv pentru care fac în această perioadă mai multe vizite la Chișinău. De această părere sunt unii analiștii politici, care, de asemenea, cred că Republica Moldova ar putea să construiască concomitent relații bune și cu Uniunea Europeană și cu Rusia, însă acest lucru nu depinde întotdeauna de Chișinău.
După schimbarea politică de la Chișinău, Republica Moldova a trezit interesul partenerilor externi, iar în prezent se dă o luptă între principalii concurenți geo-politici, Occidentul și Federația Rusă, pentru a influența noul Guvern și noua majoritate parlamentară, consideră analistul politic, Anatol Țăranu. În opinia fostului ambasador la Moscova, R. Moldova ar putea să aibă relații bune și cu Vestul și Estul, dar pentru asta trebuie să fie capabilă să promoveze o politică suverană, în interesul său național.
„Vizitele care au loc acum în R. Moldova au două conotații: partenerii noștri încearcă să se informeze cât mai plenar despre ceea ce se întâmplă în R. Moldova și încearcă să înțeleagă în ce măsură ar putea să influențeze în propriile interese guvernarea care s-a format acum la Chișinău. Moldova ar putea să aibă relații bune cu toți partenerii săi, dar cu o singură condiție: Republica Moldova trebuie să fie capabilă să promoveze o politică suverană, ceea ce i-ar face pe toți partenerii noștri să respecte interesele fundamentale ale R. Moldova. Atâta timp cât noi vom înclina într-o parte sau alta, este puțin probabil că vom putea să promovăm o politică suverană”, consideră analistul politic Anatol Țăranu.
Analistul politic Nicolae Negru consideră că Republica Moldova ar putea să construiască relații bune concomitent cu Federația Rusă și Uniunea Europeană, însă de cele mai multe ori acest lucru nu depinde de Chișinău.
„Cu Rusia e o problemă aparte. Nu a existat guvernare în Republica Moldova, care să nu fi dorit o relație bună cu Rusia: astfel ca R. Moldova să poată exporta produsele sale, ca trupele ruse din R. Moldova să fie retrase și să fie respectată neutralitatea constituțională, ca Rusia să nu sprijine și să nu sprijine aici separatismul. Mingea nu e și nu a fost la vreo guvernare din R. Moldova, ci mingea a fost întotdeauna pe terenul Rusiei. Chiar și fosta guvernare, care a întreprins unele acțiuni supărătoare pentru Rusia, nu înseamnă că nu și-a dorit relații mai bune cu Rusia”, susține Nicolae Negru.
Luni, la Chișinău a fost în vizită o delegație a Parlamentului European, pentru a evalua situația politică din Republica Moldova și pentru un schimb de opinii cu noul guvern. Tot atunci la Chișinău a fost și vicepremierul rus Dmitri Kozak.