EXPERȚII spun care sunt principalele cauze ale scăderii volumului remitențelor

  • 07 Mai 2019 13:38
EXPERȚII spun care sunt principalele cauze ale scăderii volumului remitențelor

Cetățenii R. Moldova aflați peste hotare au trimis în primele trei luni ale anului mai puțini bani acasă. Experții în economie spun că unul dintre motivele scăderii remitențelor este faptul că moldovenii își iau toată familia peste hotare, astfel că nu mai au cui trimite bani acasă,relatează Radio Chișinău

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în primele trei luni ale anului, volumul transferurilor bancare din străinătate în favoarea persoanelor fizice a constituit 276,81 de milioane de dolari, în scădere cu 7 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Economistul Sergiu Gaibu de la Expert Grup, consideră că unul dintre motivele reducerii remitențelor este legat de faptul că familiile de cetățeni moldoveni se reîntregesc peste hotare, astfel că nu mai au cui trimite bani în țara de origine.

Remitențele în primul trimestru au avut o tendință de scădere. Un aspect este faptul că peste hotare, familiile din R. Moldova se întregesc, astfel, fiindcă toți membrii familiei sunt peste hotare și investesc toți banii în noua țara de dislocare. E și un alt fenomen care continuă: diminuarea numărului de migranți moldoveni din Federația Rusă, respectiv, una dintre scăderile principale se referă la remitențele care vin din Federația Rusă. Aceștia sunt doi factori cheie care determină diminuarea graduală a încasărilor din remitențe, a transferurilor.

Cei mai mulți bani au venit din Uniunea Europeană, cu o pondere de 44,5 la sută, în creștere cu 6,5  procente, comparativ cu primele trei luni din 2018. Ponderea banilor veniți din CSI a fost de 21,5 la sută, în descreștere cu 7,7 puncte procentuale.

Analistul strategic Iurie Gotișan de la GISA Group consideră că această diminuare a remitențelor se va menține. El crede că pe lângă reîntregirea familiilor de moldoveni aflați peste hotare, un alt motiv al scăderii transferurilor din afara țării este situația economică a statelor unde muncesc moldovenii.

Conjunctura economică nu este una dintre cele mai bune în mai multe state în care își câștigă bucata de pâine conaționalii noștri. De exemplu state precum Italia, Franța, Regatul Unit, în care muncesc moldovenii, indică sincope economice, inclusiv în sistemul economic, la general. Iar consecințele de regres economic se răsfrâng și asupra emigranților moldoveni care muncesc în aceste țări. 

Cred că tendința de scădere a remitențelor se va păstra și în continuare, ținând cont de similitudinea factorilor culturali, proximitatea geografica, a capitalului social care a mai rămas. Țările europene vor avea, după mine, și în continuare problemele demografice care vor șubrezi mult piețele forței de muncă și sistemele lor de pensii. Ceea ce le va determina să favorizeze emigrare, în special pentru emigranții care se asimilează ușor sub aspect cultural, religios, lingvistic.

Din țările Blocului Comunitar cea mai mare pondere o au transferurile din Italia  urmate de cele din Germania, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Franța.

Transferurile din Israel în această perioadă au constituit 57,71 milioane de dolari, iar cele din Rusia – 56,53 milioane de dolari.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău