Experții în securitate atenționează că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă acțiuni concertate cu scopul de testare a capacităților instituțiilor de securitate ale statului Rep. Moldova

  • 12 Iulie 2022 14:35
Experții în securitate atenționează că alertele false cu bombă din ultima perioadă reprezintă acțiuni concertate cu scopul de testare a capacităților instituțiilor de securitate ale statului Rep. Moldova

Activitatea Aeroportului Internațional Chișinău a fost perturbată în această noapte din cauza unei alerte cu bombă, anunțate în jurul orei 02.00 printr-un mail trimis polițiștilor de frontieră. Activitatea Aeroportului a fost reluată la ora 05.00. Tot astăzi au fost înregistrate și câteva alerte la o bancă din centrul Chișinăului și la a mai multe instituții publice de la Comrat. Au fost evacuate sediile Executivului regiunii găgăuze, Curții de Apel din Comrat și Universitatea din localitate, scrie presa locală. Experții în securitate de la Chișinău atenționează că acestea sunt  acțiuni concertate cu scopul de testare a capacităților instituțiilor de securitate ale statului Rep. Moldova. 

Acest val de apeluri false nu poate fi ignorat, ele reprezintă un motiv de îngrijorare pentru societate, iar autoritățile ar trebui să comunice mai bine ce trebuie să întreprindă în această privință, susține expertul în securitate Alexandru Flenchea. El a declarat pentru Radio Chișinău că cel mai probabil alertele false sunt rezultatul acțiunii unui grup de persoane sau a unei organizații care ar avea drept scop testarea instituțiilor de apărare ale Rep. Moldova.

”În mod evident vorbim de un efort concertat. Cineva testează capacitatea instituțiilor de drept ale Rep. Moldova, le testează reacția, timpul de răspuns. O istorie care merită cea mai mare atenție din partea organelor statului dar și din partea societății. Nu poate fi vorba de un singur individ, cel puțin e vorba de o organizație, un grup organizat, care ar sta în spatele acestor alerte cu bombe. Deci vrem să auzim de la organele de drept, de la organele de anchetă care este mersul anchetei, ce au identificat până acum și cel mai important ce întreprinde statul pentru a ne asigura securitate. Pentru că în mod cert este o chestiune de securitate națională”, a afirmat Alexandru Flenchea. 

Pe de altă parte, expertul Ion Leahu este de părere că aceste alerte cu bombe ar putea fi puse la cale de partidele de opoziție, pentru a crea instabilitate internă și a-i determina pe oameni să iasă la proteste.

În opinia mea, autorii acestor fărădelegi, alerte cu bombe, explozibile la diferite edificii importante cum ar fi Aeroportul etc., sunt partidele politice de opoziție care au pierdut alegerile și văd că e problematic că revină din nou la putere. Situația, la un an de la guvernare PAS, este foarte complicată, extrem de complicată, însă, lumea care este revoltată nu iese la proteste. Este un procedeu, o formă de activitate pentru a bulversa situația, a face panică și pentru a trezi frică în rândul populației și a provoca proteste”, a spus Ion Leahu. 

Deși în R. Moldova se înregistrează destul de des astfel de alerte false, săptămâna trecută, au fost anunțate peste 50 de astfel de amenințări cu bombă la instituții de stat, un număr fără precedent. Ministra de Interne, Ana Revenco, a calificat atunci aceste alerte drept o provocare la adresa organelor de forță din R. Moldova. Toate alertele s-au dovedit a fi false. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău