EXPERȚII, despre confruntările armenilor și azerilor la Chișinău: Implicarea a două persoane publice, din anturajul lui Igor Dodon, contravine declarațiilor acestuia despre politică externă echilibrată și afectează imaginea R.Moldova pe plan extern
-
23 Iulie 2020 14:28
Confruntările de ieri din fața Ambasadei Armeniei, dintre reprezentanții diasporelor Armeniei și Azerbaijanului în R. Moldova, în care au fost implicați reprezentanți ai președinției și Parlamentului de la Chișinău, afectează imaginea țării noastre pe arena internațională și contravine declarațiilor privind politica externă echilibrată, lansate frecvent de președintele Igor Dodon, consideră experții. Mai mult, aceștia învinuiesc forțele de ordine că nu ar fi întreprins toate acțiunile necesare pentru a preîntâmpina confruntările.
O manifestație, inițial pașnică, a diasporei azere în fața Ambasadei Armeniei la Chișinău a ajuns la confruntări dintre cele două tabere, în contextul escaladării conflictului dintre cele două state în ultimele săptămâni. Comunitatea azeră, care anunțase protestul, a fost întâmpinată de reprezentanți ai diasporei armene, iar în scurt timp situația a degenerat.
Ambasada Azerbaijanului în Republica Moldova a difuzat ulterior un comunicat în care anunța participarea la acțiunea organizată de diaspora armeană și a două persoane oficiale - consilierul lui Igor Dodon, Ernest Vardanean și deputatul socialist, Gaik Vartanean. Misiunea diplomatică susține că cei doi au apărat în mai multe cazuri interesele Armeniei, în detrimentul relațiilor moldo-azere.
Gaik Vartanean, care este și șeful diasporei armene în Republica Moldova a comentat pentru Radio Chișinău că în timpul acțiunilor respective a chemat părțile la calm și că, de fapt, Ambasada Azerbaidjanului a organizat provocările.
Eu, împreună cu un proet al Bisericii Armene i-am chemat pe toți participanții noștri, să păstreze calmul. Vina pentru ceea ce s-a întâmplat o poartă exclusiv ambasadorul Azerbaidhjanului. Acțiunea s-a a degenrat în provocări, a precizat Gaik Vartanean.
Analistul politic Nicolae Negru, consideră însă că implicarea în acțiunile respective a două persoane publice, din anturajul lui Igor Dodon, contravine declarațiilor acestuia despre politică externă echilibrată și afectează imaginea Republica Moldova pe plan extern.
Această situație e în disonanță cu declarațiile despre politica externă echilibrată. Desigur că această situație afectează imaginea Republicii Moldova pe plan extern, ca stat în care se respectă drepturile omului și dreptul internațional, a spus Nicolae Negru.
Totodată, analistul politic Ion Tăbârță consideră că și forțele de ordine ar fi trebuit să prevină confruntările din fața Ambasadei Armeniei, iar Republica Moldova să adopte o poziție neutră față de conflictul armeano-azer.
R. Moldova ar trebui să fie neutră și forțele de ordine ar trebui să facă tot posibilul să nu permită escaladarea situației. Spiritele între cele două state sunt foarte încinse. De aceea, noi, aici, la nivel local, nu ar trebui să contribuim la tensionarea acestui conflict, a precizat Ion Tăbârță.
Amintim că în ultimele zile tensiunile dintre Armenia și Azerbaidjan au escaladat, în contextul în care cele două state sunt antrenate într-un conflict de peste 3 decenii, soldat și cu un război între anii 1992 și 1994 în care au murit peste 30 de mii de oameni. În urma conflictului, Azerbaidjanul a pierdut controlul asupra Karabahului de Munte, enclavă cu majoritate armeană, care i-a fost cedată de sovietici în 1921.