Experții de politică externă: Vizitele oficialilor din statele UE, care au devenit frecvente în ultima perioadă, sunt un puternic mesaj de susținere a agendei de reforme și dezvoltarea economică a R. Moldova

  • 15 Septembrie 2021 13:55
Experții de politică externă: Vizitele oficialilor din statele UE, care au devenit frecvente în ultima perioadă, sunt un puternic mesaj de susținere a agendei de reforme și dezvoltarea economică a R. Moldova

Șeful diplomației slovace, Ivan Korčok, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, a reconfirmat sprijinul pentru agenda de reforme și dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Experții de politică externă consideră că vizitele oficialilor din statele Uniunii Europene, care au devenit frecvente în ultima perioadă, sunt un puternic mesaj de susținere a agendei de reforme, dar și posibilitatea Chișinăului de a accede la diverse programe și fonduri europene, transmite Radio Chișinău.

Șeful externelor de la Bratislava a reconfirmat sprijinul acordat autorităților de la Chișinău în lupta cu pandemia de COVID-19, menționând totodată că Slovacia dorește să investească mai mult în economia Republicii Moldova. Acesta a adus la Chișinău și o donație de zece mii de teste rapide PCR pentru depistarea virusului SARS-CoV-2.

„Vom continua să oferim acest suport și Republica Moldova va rămâne unul dintre recipientele de bază a asistenței pentru dezvoltare. Ajutându-vă pe Dumneavoastră, ne ajutăm pe noi, fiindcă prin efort comun putem să creăm acest mediu propice de afaceri”.

În timpul declarațiilor de presă, Ivan Korčok, și-a exprimat sprijinul pentru procesul ambițios de reforme anunțat, dar și pentru o rezolvare pașnică a conflictului transnistrean în interesul cetățenilor care locuiesc pe ambele maluri ale Nistrului.

La rândul său, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a confirmat că relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și Slovacia ar trebui să conțină o dimensiune comercial-economică mult mai puternică decât există astăzi. 

„Am vorbit despre deschiderea deplină a Republicii Moldova pentru a intensifica schimburile comerciale, atragerea de investiții, o prezență mai mare a Slovaciei în peisajul economic din Republica Moldova”.

Vizita oficialului slovac la Chișinău se înscrie într-un șir de întrevederi cu oficiali europeni pe care le-au avut autoritățile Republicii Moldova în ultima perioadă. Unii cercetători pe aspecte de politică externă consideră că aceste vizite se vor intensifica în lunile ce urmează. Ele demonstrează atât interesul european pentru Republica Moldova, cât și puternica susținerea pentru agenda de reforme promisă de Chișinău, consideră una dintre cercetătoarele Asociației de Politică Externă, Laura Zghibarța.

„Cred că întâlnirile bilaterale care au avut loc până acum, și care cred că se vor intensifica și în următoarea perioadă, exprimă un mesaj de susținere pentru agenda pro-europeană asumată de autoritățile de la noi. Trebuie să remarcăm că agenda oficialilor moldoveni e cumva dublă. În primul rând, guvernul de la noi încearcă să rezolve probleme rudimentare pe care statul le are: probleme economice, comerciale, în educație, sănătate. Aceste probleme pot fi soluționate prin cooperarea cu partenerii externi. Susținerea oficialilor europeni e importantă pentru a începe reforma în justiție, în apărare, sprijin în lupta cu pandemia – toate cu impact direct pentru cetățeni.  A doua latură a agendei guvernamentale e atragerea de efort politic și diplomatic asupra unor probleme de importanță europeană: securitatea cibernetică, schimbări climatice”.

La ultimele discuții cu oficiali europeni și din statele membre UE, reprezentații Chișinăului au manifestat interesul să lucreze și în alte domenii precum mediu, digitalizare sau securitate, domenii mai puțin abordate anterior.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău