Experții consideră că instituirea pedepselor penale de către Tiraspol pentru cetățenii care se adresează instanțelor din afara regiunii reprezintă o insultă la adresa drepturilor omului. Reacția vicepremierului pentru Reintegrare
-
27 Mai 2022 12:31
Autoritățile de la Chișinău speră că administrația de la Tiraspol își va revizui decizia de a modifica codul penal local sub aspectul instituirii pedepselor penale pentru cetățenii care se adresează instanțelor din afara regiunii. Experții pe problematica transnistreană califică așa zisele modificări legislative drept o insultă la adresa drepturilor omului.
La 25 mai, pretinsul parlament transnistrean a votat în lectură finală modificări la codul penal local, potrivit cărora persoanele care se vor adresa instituțiilor străine, inclusiv celor constituționale ale Rep. Moldova, riscă până la 10 ani de închisoare. Expertul Asociației Promo-LEX, Pavel Cazacu, spune că acestea limitează și mai mult drepturile cetățenilor din regiune.
„Este un afront la adresa drepturilor omului. (...) Această pretinsă lege, acest pretins proiect de lege vine în contextul în care, în ultimii ani, s-au produs mai multe modificări legislative care vin să modifice cadrul legal local, care sunt făcute pentru a arăta din deget celor care vor îndrăzni să spună ceva critic în adresa administrației sau vor îndrăzni să-și apere drepturile”, a declarat expertul.
Asociația „Promo-LEX”, care monitorizează de mai mulți ani situația din regiunea transnistreană, a îndemnat autoritățile de la Chișinău să facă uz de pârghiile politice și economice pentru a determina Tiraspolul să-și revadă decizia.
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat pentru Radio Chișinău că autoritățile contează și pe reacția partenerilor internaționali.
„Regretăm că se produce acest lucru într-un moment destul de tensionat, într-o conjunctură tensionată în regiune. Contăm pe faptul că cei de la Tiraspol își vor revizui, încă mai este loc să-și revizuiască poziția și contăm, de asemenea, și pe o reacție a partenerilor noștri internațional, întâi de toate a OSCE”, a menționat vicepremierul.
Misiunea OSCE în Republica Moldova nu a reacționat, deocamdată, la decizia Tiraspolului.
Ultimul raport al Departamentului de Stat al Statelor Unite califică drept gravă situația privind respectarea drepturilor omului în Transnistria, unde continuă să fire aplicate tratamentele degradante și tortura. Potrivit experților, cea mai mare problemă în regiune este inexistența unor mecanisme de sancționare a abuzurilor, fapt ce perpetuează impunitatea.