Experții consideră că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se focuseze pe problemele de pe malul drept al Nistrului și nu pe cele din regiunea transnistreană
-
13 Ianuarie 13:00
Criza umanitară din regiunea transnistreană a fost creată în mod artificial, miza fiind compromiterea vectorului european al Republicii Moldova, în contextul alegerilor parlamentare din anul curent. În cadrul unei dezbateri organizată de Agenția IPN, experții au mai spus că Federația Rusă ar putea relua livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană în acest sezon de încălzire, într-un volum suficient doar pentru consumul intern, nu și pentru producerea energiei electrice către partea dreaptă a Nistrului, transmite Radio Chișinău.
Potrivit fostului ministru al Energiei, Victor Parlicov, deconectările de electricitate din regiunea transnistreană sunt motivate politic, pretinsele autorități de la Tiraspol încercând să creeze iluzia unei crize umanitare. În acest context, Kremlinul ar urma să se erijeze în rol de salvator și ar putea relua livrările de gaze naturale.
„Această criză este creată artificial și nu doar de cei din Federația Rusă, dar și cu concursul pretinselor autorități din stânga Nistrului. Autoritățile din stânga Nistrului au preferat să nu se pregătească în mod serios de această potențială criză. În stânga Nistrului există capacitate de a produce energie electrică. Pretinsele autorități privesc această situație ca pe un pas dintr-un scenariu prestabilit în care ei mai întâi trebuie să creeze iluzia unei crize umanitare ca să vină Rusia cu rol de salvator, ignorând faptul că Gazprom a creat această criză”, a declarat Victor Parlicov.
Prin crearea unei crize energetice și economice pe ambele maluri ale Nistrului, Federația Rusă încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, în pragul alegerilor parlamentare din acest an, a subliniat fostul deputat Alexandr Suslari, membru în Consiliul Energocom. Și el crede că Federația Rusă ar putea relua livrările de gaze naturale către Tiraspol, până la sfârșitul acestei luni. În acest context, el îndeamnă autoritățile de la Chișinău să se concentreze pe problemele economice ale R. Moldova.
„Ținta principală este Republica Moldova într-un an electoral, unde este necesar de provocat colapsul economic, unde este necesar de influențat, prin diferite metode, să fie deturnată guvernarea pro-europeană, care din păcate dă dovadă de slăbiciune și incompetenență. Miza principală a acestei crize este malul drept. Eu sunt ferm convins că nu mai târziu de finele lunii ianuarie, livrările de gaz în Tranistria vor fi reluate, doar că în condiții mult mai drastice în raport cu malul drept. O să fie reluat volumul strict necesar pentru consumul intern în regiunea din stânga Nistrului, pentru a lucra industria de acolo, fără dreptul de a produce energie electrică pentru malul drept”, a subliniat Alexandr Slusari.
De la 1 ianuarie 2025, Federația Rusă a sistat livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană. Oamenii au rămas fără gaz și căldură în case, iar energia electrică este deconectată câteva ore pe zi din cauza deficitului de electricitate.