Experții califică drept inexplicabilă hotărârea CEC de a stopa procesul electoral din Chișinău
-
02 Iulie 2018 14:17
Municipiul Chișinău ar putea rămâne fără primar ales încă aproximativ un an, după ce Comisia Electorală Centrală a constatat nulitatea alegerilor din 20 mai și 3 iunie. Această situație poate afecta funcționalitatea administrației publice locale, susțin unii experți, în timp ce alții consideră stranie hotărârea CEC prin care a fost stopat procesul electoral fără a fi ales un primar.
Comisia Electorală Centrală a invocat faptul că ambele tururi de scrutin în Chișinău au fost invalidate de justiție și astfel nu mai poate fi organizată votarea repetată. În aceste condiții, ar trebui să fie organizate alegeri noi, dar CEC a invocat o altă prevedere potrivit căreia, acestea nu pot avea loc în ultimul an dinaintea alegerilor locale generale.
Această hotărâre este inexplicabilă, a comentat expertul în domeniul electoral Pavel Postică. El menționează că CEC ar fi trebuit să dispună organizarea votării repetate.
„Din punctul nostru de vedere hotărârea CEC-ului nu pare să fie corectă. Există un articol în Codul electoral care obligă CEC să organizeze votarea repetată, pentru că este și logic ca un proces electoral inițiat să finalizeze cu alegerea unui primar. Faptul că CEC s-a condus de cu totul alt articol pentru noi este inexplicabil.”
Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă a fost suspendat oficial din funcție la sfârșitul lunii iulie anul trecut, după ce cu două luni în urmă fusese reținut într-un dosar de corupție. Aceasta înseamnă că municipiul Chișinău va fi condus timp de doi ani fără un primar ales. O astfel de situație afectează funcționalitatea administrării urbei, chiar dacă serviciile municipale pot activa și în lipsa unu primar, a comentat pentru Radio Chișinău directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui.
„Cu siguranță, lipsa unei autorități alese, chiar și cu un mandat pe termen scurt, într-o anumită măsură afectează activitatea administrației publice. Este evident că lipsește o conducere care să beneficieze de suportul cetățenesc. O problemă este și faptul că această situație incertă face ca și funcționarii Primăriei să se simtă într-o anumită nesiguranță.”
Amintim că o situație similară în Chișinău s-a produs în 2005, când primarul de atunci Serafim Urecheanu a demisionat, preferând mandatul de deputat. Două scrutine locale au fost invalidate în vara acelui an din cauza prezenței reduse, iar municipiul a fost condus de un primar interimar până la alegerile locale din 2007.