Experții avertizează: Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul din Ucraina

  • 21 Februarie 08:46
Experții avertizează: Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul din Ucraina

Rușii au în prezent masați peste 260.000 de militari de-a lungul liniei frontului ucrainean, o forță de luptă comparativă cu cea de la declanșarea invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani. Această concentrare de trupe arată că Moscova e gata să declanșeze o amplă ofensivă, în condițiile în care armata rusă testează deja apărarea ucraineană pe cinci direcții de atac.

Potrivit Digi24, conform unei hărți realizate de un grup de experți militari finlandezi, numai în regiunea Kupiansk rușii au o superioritate în artilerie de cel puțin 7:1. Aici, rușii au masat două armate, inclusiv Armata 1 de Gardă Tancuri, considerată una de elită a Rusiei, desemnată cu apărarea Moscovei în caz de război cu NATO, refăcută după ce a suferit pierderi grele în același sector al frontului în toamna anului 2022.

Astfel, în sudul frontului ucrainean, rușii au, conform estimărilor ucrainene, 40.000 de militari în zona Mariupol.

În zona Bahmut, forțele Moscovei numără în jur de 62.000 de militari.

În Avdiivka, trupele ruse sunt estimate în prezent la circa 50.000 de militari. Cu toate acestea, conform unei estimări a serviciilor militare britanice de informații, acestea nu dispun de capacitatea de a continua acțiunile ofensive în această zonă a frontului și au nevoie de cel puțin câteva săptămâni pentru odihnă și refacere.

În zona Kupiansk, din estul Ucrainei, rușii au masat o forță impresionantă, alcătuită din două armate, ce însumează în jur de 110.000 de militari, conform unei analize OSINT (Open Source Intelligence - informații provenit din surse deschise n.r.) realizate de un grup de analiză - The Black Bird Group - alcătuit din experți militari finlandezi.

Experții finlandezi sunt aceiași care au avertizat anul trecut asupra dificultăților pe care trupele ucrainene urmau să le întâmpine în încercarea de spargere (nereușită) a liniei „Surovikin”, în cadrul contraofensivei de vară a Kievului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău