Experți | Venirea la Chișinău a unui înalt oficial american arată că Statele Unite vor oferi în continuare sprijin multilateral R. Moldova și vor contribui la fortificarea sectorului de apărare și securitate

  • 07 Martie 2022 13:06
Experți | Venirea la Chișinău a unui înalt oficial american arată că Statele Unite vor oferi în continuare sprijin multilateral R. Moldova și vor contribui la fortificarea sectorului de apărare și securitate

Mesajele transmise la Chișinău de către Secretarul de Stat american, Antony Blinken, arată că administrația de la Washington este preocupată de situația din Rep. Moldova în contextul crizelor generate de războiul din Ucraina. Venirea la Chișinău a unui înalt oficial american și mesajele transmise de către acesta arată că Statele Unite vor oferi, în continuare, sprijin multilateral Rep. Moldova și vor contribui la fortificarea sectorului de apărare și securitate. Opiniile au fost exprimate de către experți pentru Radio Chișinău.

Vizita înaltului oficial american reprezintă, întâi de toate, un mesaj puternic prin care Statele Unite arată că sunt un partener sigur în ceea ce privește asigurarea securității, consideră comentatorul Igor Munteanu, ex-ambasador al Rep. Moldova la Washington.

„Statele Unite, prin această vizită, apreciază preocupările de securitate pe care le avem în vecinătatea unui război foarte violent. S-a văzut foarte clar că Antony Blinken a menționat că este responsabilitatea morală a SUA să sprijine țările care se opun atacului și agresiunii militare rusești. Sprijinul este multidimensional pornind de la susținerea pe care Statele Unite o vor acorda RM să obțină statutul de candidat pentru aderare la UE.”

Directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Groza, spune că un alt mesaj transmis de înaltul demnitar american la Chișinău este că Statele Unite vor susține fortificarea independenței energetice a Rep. Moldova, fiind apreciate, totodată, și eforturile moldovenilor de a ajuta refugiații ucraineni.

„În cadrul acestei vizite am văzut foarte clar mesajul transmis de înaltul oficial american de sprijin a Rep. Moldova în tot efortul său de gestionare a crizei umanitare, dar și disponibilitatea SUA de a ajuta RM să depășească această criză, să reușească să-și restabilească economia, să-și consolideze inclusiv securitatea energetică a Rep. Moldova. Toate aceste lucruri, evident, au fost menționate și sunt importante ca și rezultat al acestei vizite.”

Fostul ambasador moldovean în Statele Unite, Igor Munteanu consideră că vizita lui Antony Blinken la Chișinău reconfirmă sprijinul american multilateral pentru Rep. Moldova.

„Antony Blinken a reiterat încă o dată importanța formatului de cooperare bilaterală care înseamnă sprijin economic, sprijin politic și pe dimensiune de reziliență, de susținere pentru sectorul de apărare și securitate. Chiar dacă în Constituție noi suntem un stat neutru, nimeni nu ar trebuie să subestimeze importanța de a crește capacitatea noastră de apărare în toate componentele sale.”

Secretarul de Stat al Statelor Unite, Antony Blinken, a întreprins o vizită oficială la Chișinău, la 6 martie, în cadrul unui turneu în estul Europei, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina. A fost pentru a doua oară în cei 30 de ani de relații bilaterale moldo-americane când Chișinăul a fost vizitat de un Secretar de Stat american.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău