EXPERȚI: Știrile false despre COVID-19 dăunează luptei împotriva virusului, iar în spatele răspândirii acestora sunt mai multe grupuri de interese

  • 10 Iunie 2020 12:58
EXPERȚI: Știrile false despre COVID-19 dăunează luptei împotriva virusului, iar în spatele răspândirii acestora sunt mai multe grupuri de interese

Știrile false privind infecția cu COVID-19 dăunează luptei care se duce pentru a preveni propagarea virusului. De această părere sunt mai mulți experți care consideră că în spatele răspândirii acestor știri stau mai multe grupuri de interese.

Ei cred că legislația națională este imperfectă întrucât nu prevede sancțiuni pentru difuzarea intenționată a unor știri false. 

Expertul în sănătate publică, Ala Tocarciuc, susține că prin răspândirea mesajelor și știrilor false privind noul tip de coronavirus oamenii sunt induși în eroare, iar acest lucru nu face altceva decât să contribuie la răspîndirea pandemiei.

„Că ne vor cip-a cu vaccinurile, că nu există coronavirus, că tehnologia 5G transmite virusul, sunt niște aberații pe care cineva le-a lansat. Probabil că are un scop pe care noi nu îl înțelegem, dar toate aceste știri false ne dăunează foarte mult acum la toți. Noi toți suntem prizonieri ai consecințelor acestor știri pentru că pandemia la noi este în creștere, virusul se răspândește, tot mai mulți oameni bolnavi, tot mai mulți oameni decedează în fiecare zi și noi nu putem opri virusul. Noi acum va trebui să luptăm cu știrile false pentru că ele încurcă să luptăm cu virusul”, a afirmat Ala Tocarciuc.

În opinia directorului executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, în Republica Moldova sunt mai multe grupuri de interese care beneficiază de pe urma răspândirii știrilor false despre COVID-19.

„În primul rând este vorba despre grupurile religioase care promovează în contextul acestei pandemii tot felul de teorii ale conspirației și tot felul de minciuni legate de satanism, de implicarea lui Bill Gates în povestea de cipizare a populației, de dorința globaliștilor de a-și subordona lumea prin aceste cipuri și alte prostii. O altă categorie, grup ține de interesele geopolitice. Din păcate, situația la nivel mondial este de așa natură încât marile puteri ale lumii, Statele Unite pe de o parte și China și Rusia, pe de altă parte, se contrapun, inclusiv, în contextul acestei pandemii, iar cetățenii fiind la mijloc sunt victime ale acestor dezinformări. Totodată, noi avem și fenomenul utilizării unor falsuri în contextul pandemiei de către forțele politice care controlează în Republica Moldova o bună parte din instituțiile mediatice și diferite grupuri de comunicare prin intermediul cărora sunt transmise aceste falsuri”, a subliniat Petru Macovei.

Petru Macovei susține că în Republica Moldova de combaterea știrilor false se ocupă doar unele instituții media care înțeleg cât de grav este acest fenomen asupra societății.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău