EXPERȚI: Schimbarea politică de acum un an nu a adus schimbarea economică, în justiție. Igor Dodon doar l-a înlocuit pe Vlad Plahotniuc

  • 09 Iunie 2020 14:15
EXPERȚI: Schimbarea politică de acum un an nu a adus schimbarea economică, în justiție. Igor Dodon doar l-a înlocuit pe Vlad Plahotniuc

Schimbarea politică de acum un an, când Partidul Democrat condus de Vlad Plahotniuc a fost debarcat de la guvernare, a însemnat de fapt înlocuirea unui regim autoritar și oligarhic cu altul, de această dată condus de președintele Igor Dodon, consideră analiștii politici. Ei menționează că așteptările pe care le-a avut majoritatea cetățenilor de la schimbarea guvernării au rămas nerealizate.

La un an de la începutul debarcării fostei guvernări, controlate de Vlad Plahotniuc, mai mulți politicieni au venit cu mesaje în care au menționat importanța deciziilor luate atunci. Totuși, experții consideră că singurul lucru care s-a schimbat este că Igor Dodon a preluat într-o formă sau alta schemele și modul de administrare al fostului lider PDM.  În schimb problemele și necesitatea realizării unor reforme importante au rămas, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Veaceslav Berbeca.

„Schimbarea politică nu a adus schimbarea economică, în justiție. Acum, din păcate, Igor Dodon l-a înlocuit pe Vlad Plahotniuc. Din păcate, constatăm că lucrurile nu au evoluat. Și în justiție avem probleme și schemele care au fost răspândite în timpul lui Plahotniuc nu au dispărut”.

Așteptările oamenilor nu s-a realizat, în pofida unor mici schimbări de după evenimentele din vara anului trecut, constată și expertul Nicolae Negru. Așa-numita dezoligarhizare nu s-a produs, sistemul a rămas, doar că este deja controlat de Igor Dodon.

„Această dezoligarhizare nu s-a produs. Metodele vechi de administrare, sistemul a rămas, doar că au trecut de la Plahotniuc la Dodon. Totul se adoptă sub controlul lui și în fond avem o imitație de stat democratice, dar, în continuare avem un stat oligarhic.”

Amintim că la 8 iunie 2019, cele două componente ale Blocului ACUM, Platforma DA și PAS, și Partidul Socialiștilor au format o coaliție de guvernare, nerecunoscută inițial de Partidul Democrat, astfel încât aproape o săptămână în Republica Moldova a existat dualitate de putere. La 14 iunie PDM și-a recunoscut înfrângerea, iar Vlad Plahotniuc și câțiva adepți ai săi au fugit din Republica Moldova.

Cinci luni mai târziu, PSRM și PDM au demis Guvernul condus de Maia Sandu și au numit un alt Cabinet de Miniștri în frunte cu Ion Chicu, iar din martie anul curent PDM este oficial, din nou la guvernare, alături de socialiști.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău