Experți | Șansele ca Ilan Șor să-și ispășească sentința, eventual în Israel, acum sunt mai mari, însă nu există nicio garanție că acest lucru s-ar putea întâmpla

  • 14 Aprilie 2023 12:46
Experți | Șansele ca Ilan Șor să-și ispășească sentința, eventual în Israel, acum sunt mai mari, însă nu există nicio garanție că acest lucru s-ar putea întâmpla

Șansele ca Ilan Șor să-și ispășească sentința, eventual în Israel, acum sunt mai mari, însă nu există nicio garanție că acest lucru s-ar putea întâmpla, este de părere președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă. La rândul său, analistul politic, Ion Tăbârță, afirmă că urmează ca instituțiile de drept din Republica Moldova să-și demonstreze abilitatea în dialogul cu cele de la Tel Aviv, prin care să le convingă că dosarul nu este unul politic și că este unul pertinent și bine probat, transmite Radio Chișinău.

În urma deciziei Curții de Apel, prin care Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare, autoritățile Rep. Moldova pot solicita executarea sentinței în Israel. Până acum organele de drept de acolo aveau doar sentința primei instanțe, iar, cel mai probabil, acest lucru nu era suficient. Acum, ponderea acestei sentințe este mult mai mare, a subliniat președintele Centrului de Resurse Juridice, Ilie Chirtoacă.

„În lumea jurisprudenței diferența dintre o sentință de la judecătorii și una de la Curtea de Apel este foarte mare. Ați văzut că toți scriu că este executorie. Dacă până acum era definitivă, după Curtea de Apel sentința este executorie. Aceasta înseamnă că poate fi pusă în executare. Evident, dacă Ilan Șor era în Rep. Moldova, asta ar fi însemnat trecerea lui imediată sub arest. Ttotuși, în cazul în care el nu este în Rep. Moldova, autoritățile noastre pot solicita executarea într-un alt stat, în Israel. Asta e cea mai mare diferență”, a menționat Chirtoacă.

Astfel, șansele ca Ilan Șor să ispășească o sentință acum sunt mai mari, însă nu există nicio garanție că acest lucru s-ar putea întâmpla, întrucât scenarii sunt multiple, în funcție de modalitățile de apărare ale fugarului, mai crede Ilie Chirtoacă.

La rândul său, analistul politic, Ion Tăbârță, afirmă că, în continuare, urmează să vedem capacitatea instituțiilor Republicii Moldova în dialogul lor cu cele din Israel. 

„Să convingă inclusiv instituțiile din Israel că dosarul Șor nu este unul politic, așa cum va încerca el să-l interpreteze, dar este unul strict economic și decizia este luată în baza acelor ilegalități pe care le-a comis Ilan  Șor, că acest dosar va fi unul pertinent, bine probat…”, a declarat Tăbârță.

Amintim că ieri Curtea de Apel Chișinău a decis condamnarea lui Ilan Șor la 15 ani de închisoare cu executare în dosarul fraudei bancare. Instanța a mai decis ca acțiunea civilă să fie admisă integral. Respectiv, deputatul fugar trebuie să restituie peste cinci miliarde de lei.

Amintim că Ilan Șor a fost condamnat, de prima instanță, la șapte ani și jumătate de închisoare în dosarul „frauda bancară”.

Ilan Șor este învinuit, în total, pe nouă capete de acuzare, printre care escrocherie, spălare de bani, conducerea unei |organizației criminale, delapidarea averii străine și abuz de putere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău