Experți: Republica Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la NATO

  • 15 Martie 17:54
Experți: Republica Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la NATO

Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), au subliniat experții în cadrul conferinței aniversare „NATO și Republica Moldova - 30 de ani de Parteneriat pentru Pace”. Unul dintre cele mai productive parteneriate privind modernizarea sistemului național de apărare este colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică, a subliniat cu această ocazie Ministrul Apărării, transmite Radio Chișinău.

Cooperarea Republicii Moldova cu Alianța Nord-Atlantică s-a intensificat pe dimensiunea sporirii rezilienței instituționale și naționale în fața diferitor provocări, printre care războiul hibrid al Rusiei în Moldova, a declarat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Unul dintre cele mai productive parteneriate ale Rep. Moldova privind modernizarea sistemului de apărare este colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică, a apreciat ministrul Apărării.  

„Istoria celor trei decenii de cooperare cu NATO cuprinde un număr semnificativ de proiecte și asistență, activități comune, instruirea efectivului Armatei Naționale în instituțiile de profil din țările aliate și parteneri, participarea la exerciții multinaționale, atât în țară, cât și peste hotare, dar și expertiză și schimb de experiență  în contextul reformării structurii de apărare conform standardelor internaționale și principiilor democratice”, a declarat Anatolie Nosatîi.

Rep. Moldova este una dintre țările cele mai afectate de războiul rus în Ucraina, a spus secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a subliniat în mesajul său că NATO respectă neutralitatea Rep. Moldova, dar neutralitatea nu înseamnă izolare. Mircea Geoană a spus că parteneriatul NATO cu Republica Moldova se va consolida în continuare.

„Războiul de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei a transformat securitatea europeană. Riscăm să ne întoarcem într-o lume guvernată nu prin reguli, diplomație și acorduri, dar prin violență, o lume unde puterea echivalează cu amenințare și acolo unde amenințarea războiului este mereu prezent. De asta NATO este determinată să susțină Ucraina. În afara Ucrainei, puține țări sunt supuse unei asemenea presiuni mari precum Republica Moldova”, a spus Mircea Geoană.

În cadrul evenimentului, Ambasadorul României la Chișinău, Cristian Leon-Țurcanu a ținut să evidențieze rolul care îl are NATO în susținerea păcii prin modelul României.

Experți: Republica Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la NATO

„Rep. Moldova a reușit cu foarte mari eforturi să obțină niște progrese remarcabile în acești ani cu sprijinul NATO și cu sprijinul aliaților din cadrul NATO, printre care se numără și România. De NATO nu trebuie să ne speriem. NATO este un spațiu de pace și securitate. Cred că, fiecare dintre dvs. care a trecut Prutul și-ați intrat în România ați văzut că acolo e bine. Nu sunt tancuri pe străzi. În România există dezvoltare, există prosperitate, există pace și există securitate, căci asta înseamnă NATO”, a declarat Cristian Leon-Țurcanu.

Parteneriatul pentru Pace a devenit un mecanism de cooperare pentru mai multă transparență, încredere, securitate și pentru o lume mai pașnică, a spus ambasadorul SUA în Republica Moldova, Kent Logsdon. În ultimele trei decenii, Armata Națională se antrenează și participă împreună cu statele NATO la Misiunea KFOR. Ambasadorul consideră că relațiile dezvoltate în ultimii 30 de ani în cadrul Parteneriatului pentru Pace va permite Republicii Moldova să vină cu o contribuție importantă pentru o pace durabilă în Europa.

Una dintre lecțiile învățate în ultimii trei ani (începând cu seceta din 2020), care marchează schimbarea majoră și gradul de materializarea a riscurilor în sectorul de securitate, denotă că Rep. Moldova trebuie să aibă un sector al apărării consolidat, a subliniat șeful Serviciului Consiliului Suprem de Securitate al Rep. Moldova, Ștefan Țîbuleac.

„Mă bucur să văd dinamica și întorsătura de paradigmă în domeniul de apărare, în care în ultimii ani s-a reușit să se pună accent major pe consultarea capabilităților militare. Statele mici se confruntă cu o problemă, armata lor nu este proporțională anvergurii amenințărilor convenționale care pot parveni de la statele agresoare, de la statele mai mari. Cel puțin, existența unor tactici de luptă noi, pe care le putem observa în sec XXI, cu campanii paramilitare, cu campanii de militari, de mercenari, care pot în orice moment schimba ordinea constituțională într-un stat, armata trebuie să facă față și să nu lase loc pentru ispită și preșă pentru materializarea acestei amenințări”, a declarat Ștefan Țîbuleac.

Rep. Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la NATO, a subliniat analistul politic Anatol Țăranu.

„Există o singură modalitate de a garanta absolut siguranța națională a Rep. Moldova. Această soluție înseamnă decât aderarea Rep. Moldova la NATO, adică intrarea Rep. Moldova sub cupola de apărare la NATO. Lucru pe care l-au făcut colegii noștri din republicele baltice, care și-au garantat securitatea lor într-un mod categoric”, a declarat Anatol Țăranu.

Relațiile cu NATO au fost stabilite în 1992, când Moldova a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic. Acest forum de dialog a fost succedat în 1997 de Consiliul de Parteneriat Euro-Atlantic, care reunește toate țările Aliate și partenere din zona euro-atlantică. Cooperarea bilaterală a început când Moldova a aderat la programul Parteneriatului pentru Pace (PfP), în 1994. În 2006, R. Moldova a adoptat primul Plan Individual de Acțiuni al Parteneriatului.

Experți: Republica Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la NATO

Experți: Republica Moldova își va putea asigura securitatea națională doar atunci când va adera la NATO

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău