EXPERȚI | R. Moldova a rămas de-a lungul anilor un partener pentru Uniunea Europeană, dar nu un prieten, din cauza numeroaselor derapaje și a unei clase politice care este certată cu interesele democratice

  • 12 Martie 2021 12:53
EXPERȚI | R. Moldova a rămas de-a lungul anilor un partener pentru Uniunea Europeană, dar nu un prieten, din cauza numeroaselor derapaje și a unei clase politice care este certată cu interesele democratice

Republica Moldova este încă sub lupa Uniunii Europene vizavi de implementarea mai multor reforme. În ultimii ani, din cauza evenimentelor politice de la Chișinău, Rep. Moldova a fost numită la Bruxelles partener deși acesta este un termen diplomatic, observă unii analiști politici, în cadrul unei dezbateri la IPN.

Republica Moldova a rămas de-a lungul anilor un partener pentru Uniunea Europeană, ci nu un prieten, din cauza numeroaselor derapaje și a unei clase politice care este certată cu interesele democratice. Bruxellesul a început să caute alți actori, nu politici, care să facă reforme la Chișinău, spune analistul Ion Tăbârță.

Criza politică practic, după cazul răsunător de la Pădurea Domnească din 2012, a șters acele iluzii privind europenismul, s-a născut un regim oligarhic care a căpătat amploare. UE a început să caute actori, alții decât cei politici, care să implementeze reforme în Republica Moldova. Se pare că au identificat-o pe Maia Sandu, care își dorește să reformeze sistemul”.

Politologul Dionis Cenușă spune că ar fi nevoie de mai multă transparență în felul în care se folosesc în Republica Moldova banii europeni.

„În Republica Moldova, președintele Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, a vorbit despre condiționalități, care ne amintesc că Republica Moldova e sub lupa UE pentru a realiza mai multe reforme: în achiziții sau domeniul justiției.”

Experții mai amintesc despre faptul că Rep. Moldova are semnat un acord de asociere cu Uniunea Europeană și că există responsabilități de ambele părți care trebuie îndeplinite.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău