Experți | Protestele împotriva guvernării organizate de Partidul „Șor” urmăresc posibilitatea de a-i scăpa de justiție pe liderii acestei formațiuni și să-l aducă pe Ilan Șor în grațiile Moscovei

  • 19 Septembrie 2022 12:50
Experți | Protestele împotriva guvernării organizate de Partidul „Șor” urmăresc posibilitatea de a-i scăpa de justiție pe liderii acestei formațiuni și să-l aducă pe Ilan Șor în grațiile Moscovei

Protestele împotriva guvernării organizate de Partidul „Șor” urmăresc posibilitatea de a-i scăpa de justiție pe liderii acestei formațiuni, care au probleme cu legea. Manifestațiile ar putea avea și un caracter geo-politic, menit să-l aducă pe Ilan Șor în grațiile Moscovei, susțin analiștii de la Chișinău. Deși există anumite nemulțumiri în rândul populației, analiștii exclud că în societatea moldovenească ar exista un anumit sentiment protestatar general, acțiunile din centrul Chișinăului fiind în acest sens strict legate de un anumit partid politic, transmite Radio Chișinău.

Prețurile mari la produse alimentare și energetice, inflația,  nu sunt nici pe departe motivele adevărate pentru care liderii Partidului „Șor” au decis organizarea de proteste în centrul Chișinăului. Scopul manifestațiilor este schimbarea actualei guvernări, aceasta fiind singura cale prin care liderii acestei formațiuni, care sunt certați cu legea, ar putea scăpa de justiție, consideră analistul Nicolae Negru.

„Nu cred că îi deranjează faptul că s-au scumpit anumite produse, benzina, motorina, că e vorba de inflație, fiindcă dacă le-ar fi păsat de cetățeni nu ar fi furat miliardul. Dar pentru că l-au furat și trebuie să fie trași la răspundere, se împotrivesc cu înverșunare și încearcă să răstoarne actuala guvernare fiindcă numai în felul asta pot scăpa de justiție. Iată toată enigma acestor proteste”, spune Negru

Nicolae Negru nu exclude că manifestațiile din centrul Chișinăului ar avea și un caracter geo-politic, și anume obținerea susținerii și finanțării din partea Moscovei pentru Ilan Șor, după ce socialistul Igor Dodon a pierdut simpatiile Kremlinului.

Finalitatea acestor proteste va depinde pe de o parte de aspectul social și economic, de modul în care guvernarea va ști să stăpânească creșterea inflației, scumpirile și să răspundă nevoilor cetățenilor. Al doilea aspect este de ordin juridic și ține de pedepsirea celor care încalcă legea, precum și de neadmiterea ca banii, murdari, furați să fie folosiți în politică, împotriva guvernării, mai spune Nicoale Negru.

În opinia analistului Ion Tăbârță protestul este clar organizat de o formațiune politică, de liderul său controversat,  și nu reflectă un posibil sentiment protestatar general manifestat în societatea moldovenească.

„Da, în societate există o anumită nemulțumire de condițiile de trai care s-au înrăutățit destul de semnificativ în ultimul an din cauza anumitor crize succesive generate din exterior, cu precădere, dar această nemulțumire nu înseamnă că scoate lumea în stradă. Oamenii au fost scoși în stradă bazându-se pe rețelele instituționale ale acestui partid. Nu exclud, și există anumite dovezi că o bună parte dintre cei care au venit la protest au fost plătiți”, susține Tăbârță.

În acest sens, protestele organizate de Partidul „Șor” sunt o încercare a acestei formațiuni de a destabiliza situația social-politică, scopul lor fiind nu corectarea cursului de guvernare sau soluționarea unor probleme, ci de răsturnare a actualei puteri pentru ca liderii formațiunii să nu fie trași la răspundere, mai spune Ion Tăbârță.

Amintim că Partidul „Șor” a organizat duminică o acțiune de protest în centrul Chișinăului.  Fruntașii formațiunii, ai căror lideri sunt condamnați sau cercetați penal pentru fapte de corupție și alte infracțiuni, au cerut demisia Maiei Sandu și a actualei guvernări, dizolvarea parlamentului și organizarea de alegeri prezidențiale și legislative anticipate.

Amintim că liderul formațiunii, Ilan Șor, condamnat la peste șapte ani de închisoare în „furtul miliardului”, a fugit ilegal din țară și se află în prezent în Israel, potrivit unor informații.

Vicepreședinta Partidului, Marina Tauber, este acuzată de falsificarea raportului financiar al formațiunii și acceptarea finanțării lui de către un grup criminal organizat. În prezent, ea este cercetată, aflându-se în arest la domiciliu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău