EXPERȚI | Președinta Maia Sandu întreprinde mâine prima sa vizită oficială peste hotare în calitate de șef al statului, la Kiev. „Autoizolarea aceasta pe care a mers Dodon nu a adus bine R. Moldova. Acum, urmează să deblocăm această situație”

  • 11 Ianuarie 2021 13:18
EXPERȚI | Președinta Maia Sandu întreprinde mâine prima sa vizită oficială peste hotare în calitate de șef al statului, la Kiev. „Autoizolarea aceasta pe care a mers Dodon nu a adus bine R. Moldova. Acum, urmează să deblocăm această situație”

Președinta Maia Sandu întreprinde mâine, 12 ianuarie, prima sa vizită oficială peste hotare în calitate de șef al statului. Maia Sandu va merge la Kiev, la invitația omologului său, Volodymyr Zelenski. Pe lângă multiplele chestiuni de pe agenda Chișinău-Kiev pe care urmează să le discute cei doi oficiali, vizita are o semnificație deosebită și în contextul în care ar urma să dea impuls relațiilor dintre cele două state în condițiile în care fostul președinte, Igor Dodon a fost considerat practic persona non-grata în statul vecin, remarcă analiștii politici, citați de Radio Chișinău.

Maia Sandu va avea întrevederi oficiale cu liderul de la Kiev, Volodymyr Zelenski, cu Prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal, și cu președintele Parlamentului, Dmytro Razumkov, după cum a anunțat administrația prezidențială.

Paleta de subiecte este foarte largă, începând de la anihilarea rețelelor de contrabandă, impulsionarea relațiilor economice, securitatea energetică, până la problemele ecologice legate de intenția Ucrainei de a construi mai multe hidrocentrale pe Nistru, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Victor Ciobanu. În același timp, potrivit expertului, vizita are o importanță aparte și în contextul în care pe timpul mandatului fostului președinte Igor Dodon, relațiile cu Kievul, dar și cu Bucureștiul s-au răcit.

Pare foarte corectă această abordare - să fie primele întâlniri cu șefii de stat din țările vecine. Unicul lucru pe care l-a făcut Dodon a fost să umble permanent la Moscova. În rest, i-au fost închise practic toate cancelariile occidentale. Autoizolarea aceasta pe care a mers Dodon nu a adus bine Republicii Moldova. Acum, urmează să deblocăm această situație.

Și analistul politic Anatol Țăranu menționează că în primele săptămâni de mandat, Maia Sandu reușește să restabilească relațiile Republicii Moldova cu vecinii săi - România și Ucraina. Potrivit acestuia, cel mai probabil, un subiect distinct al discuțiilor va ține de regiunea transnistreană, iar de înțelegerile la care se va ajunge va depinde mult procesul de reglementare a conflictului.

Coordonarea acțiunilor acțiunilor Chișinăului și Kievului în problema transnistreană este de o mare importanță, iar de  faptul care vor fi înțelegerile atinse acolo, la Kiev, va depinde în mare măsură dosarul transnistrean în anii apropiați.

Amintim că ultima vizită a unui președinte al Republicii Moldova la Kiev a fost efectuată de Nicolae Timofti, în 2015. Igor Dodon nu a reușit să stabilească relații cu Ucraina, după ce declarase la o dezbatere televizată că peninsula Crimeea aparține Rusiei. Declarațiile acestuia au provocat atunci reacții dure la Kiev și chiar s-a pus în discuție declararea sa ca persona non-grata.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Sun
4
Mon
5
Tue
5
Wed
5
Thu
4
Arhivă Radio Chișinău