Experți: Marșul organizat la Comrat este o acțiune de promovare a separatismului în Republica Moldova

  • 05 Februarie 14:24
Experți: Marșul organizat la Comrat este o acțiune de promovare a separatismului în Republica Moldova

Marșul organizat la Comrat, în regiunea autonomă găgăuză, la 2 februarie, prin care a fost marcat așa-numitul “referendum” de acum zece ani, care a precedat invazia Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei în 2014, este o acțiune de promovare a separatismului în Rep. Moldova. Persoanele și forțele politice care promovează și provoacă separatismul trebuie sancționate conform legii, susțin analiștii.

Conducerea administrației locale din regiunea găgăuză, în frunte cu bașcanul Evghenia Guțul, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, și respectiv Moscovei, au organizat vineri, 2 februarie, la Comrat, un marș pentru “celebrarea” referendumului ilegal din 2014 privind vectorul politicii externe a Rep. Moldova. Organizatorii acestei manifestații, îndreptată împotriva autorităților centrale, ar trebui trași la răspundere, susține analistul Ion Tăbârță în cadrul emisiunii ”Ora de Vărf” de la Radio Chișinău.

”Cetățeanul respectiv care a ieșit la această manifestație dintr-o anumită convingere la această manifestație, asta este din păcate. Este nevoie din partea autorităților statului de acțiuni pentru a-i integra pe locuitorii regiunii autonome găgăuze. Dar cei care cu bună știință au organizat acest marș, care clar intenționează să lovească în autoritățile centrale, în guvernare, în statul Rep. Moldova ca să provoace și să alimenteze acest separatism, aceste persoane obligatoriu trebuie să fie trase la răspundere, dacă ne dorim să curmăm și să nu permitem acestor tente separatiste  să se dezvolte”, a spus Tăbârță.

Invitat în cadrul emisiunii ”Maluri de Prut” de la Radio Chișinău, scriitorul și editorialistul Mircea V. Ciobanu susține că este nevoie de acțiuni ferme în lupta cu propaganda rusă intensă în Rep. Moldova, cu precădere în regiunea autonomă găgăuză. El dă exemplul Ucrainei care a reușit să schimbe radical mentalitatea populației, inclusiv celei de altă etnie, în ultimii opt ani.

”În 2014 și în Ucraina propaganda rusă avea o influenta enormă. Moscova era convinsă că fără un foc de armă va câștiga. Așa cum a luat Crimeea. În timp însă, de vreo opt ani de zile Ucraina a lucrat foarte mult. acum avem găgăuzii din sudul ucrainean al Basarabiei de azi, care sunt eroi în lupta cu forțele ruse pe front.  Experiența Ucrainei poate fi folosită în această derusificare  și, concomitent, de decomunizare a acestui teritoriu a Rep. Moldova ”, a declarat Mircea V. Ciobanu.

Amintim că  noua Strategie de Securitate elaborată de administrația prezidențială și votată în Parlament la sfârșitul anului trecut, prezintă Federația Rusă ca principală amenințare pentru securitatea națională a Rep. Moldova.

În februarie anul trecut, la propunerea și prin votul deputaților PAS, Parlamentul a votat modificarea  Codului Penal al Rep. Moldova prin introducerea de pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Legea a fost aspru criticată de Kremlin și de regimul de la Tiraspol.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
3,85
Burniță de intensitate joasă
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Tue
6
Wed
4
Thu
3
Fri
2
Sat
1
Arhivă Radio Chișinău