Experți internaționali, îngrijorați de hărțuirea candidaților electorali și deteriorarea materialelor
-
04 Februarie 2019 11:29
Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor parlamentare din Republica Moldova a Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor ENEMO își exprimă îngrijorarea față de cazurile de hărțuire a candidaților și deteriorarea materialelor electorale, înregistrate la începutul acestei campanii. Misiunea amintește că și sistemul mixt de vot, aplicat în premieră în Republica Moldova, a fost introdus în pofida recomandărilor organizațiilor internaționale.
Raportul de monitorizare cuprinde doar primele zile de campanie electorală, dar, deja, în această perioadă au fost înregistrate cazuri de abuzuri și atacuri asupra concurenților electorali. ENEMO condamnă aceste atacuri și îndeamnă autoritățile să depună toate eforturile pentru a le preveni și a pedepsi persoanele vinovate.
Din primele zile ale campaniei, ENEMO notează cu îngrijorare cazuri de hărțuire, atacuri verbale și fizice împotriva unor candidați și deteriorarea materialelor de campanie. ENEMO condamnă toate atacurile împotriva concurenților și candidaților și îndeamnă autoritățile statului să depună toate eforturile pentru a preveni astfel de cazuri și a-i aduce pe cei vinovați în fața justiției.
Misiunea de monitorizare a alegerilor mai atrage atenția asupra faptului că mulți candidați nu au fost familiarizați pe deplin cu procedurile de colectare a semnăturilor, iar prevederile legale privind promovarea implicării femeilor în politică sunt imperfecte. ENEMO face referință și la anumite preocupări ce țin de concentrarea mare a presei în mâinile unor companii care au legături strânse cu afacerile și politica.
Misiunea de monitorizare a ENEMO a amintit și faptul că noul sistem electoral a fost votat în lipsa unui consens politic larg și în pofida recomandărilor instituțiilor internaționale, fiind dur criticat.
Alegerile parlamentare se desfășoare în baza noului sistem electoral mixt. Respectând dreptul suveran al autorităților moldovene de a alege sistemul electoral, ENEMO remarcă faptul că amendamentele legislative nu au întrunit un consens politic larg și au fost puternic criticate, precum și că au fost adoptate în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și OSCE, a declarat Șeful adjunct al Misiunii, Bosko Nenezic.
Raportul de monitorizare cuprinde perioada de până la 31 ianuarie. Un alt raport va fi prezentat după alegerile parlamentare.
Amintim că și o delegație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a efectuat o vizită de evaluare a climatului politic și electoral la Chișinău, a atras atenția asupra mai multor încălcări ce țin de desfășurarea campaniei electorale în Republica Moldova. Aceasta a făcut referire în special la cazuri de intimidare și violență împotriva candidaților, cazuri privind utilizarea resurselor administrative, suspiciuni privind cumpărarea alegătorilor și implicarea funcționarilor publici în procesul de colectare a semnăturilor și altele.