EXPERȚI: Instalarea camerelor de video în sălile de clasă ar permite părinților să monitorizeze activitatea copiilor

  • 08 Octombrie 2019 19:15
EXPERȚI: Instalarea camerelor de video în sălile de clasă ar permite părinților să monitorizeze activitatea copiilor

Instalarea camerelor de supraveghere video în sălile de clasă ar permite părinților să monitorizeze online activitatea copiilor. Totodată, ar preveni incidente sau situații neplăcute, precum cel recent, când o profesoară striga la elevii săi de clasa întâi. La aceste concluzii au ajuns autorii unei cercetări realizate de către Institutul de Politici Publice, în parteneriat cu Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA”.

În cadrul sondajului, prezentat într-o conferință de presă la IPN, părinții au fost întrebați dacă li s-a întâmplat ca vreodată copilul lor să fie la școală numit cu cuvinte urâte de către cadrele didactice. La această întrebare au răspuns afirmativ 5,4% din părinții intervievați, iar 12,6% au spus că copilul a fost jignit de către cadrele didactice. Deși este la limita erorii statistice a sondajului, 3,1% din părinți au spus că copilul a fost lovit de profesori. 16,3% din respondenți au menționat că li s-a întâmplat cel puțin o dată ca copilul să fie neîncurajat de către cadrele didactice, iar 9,5% au spus că li s-a întâmplat ca copilul să nu participe la activități de rând cu alți elevi.


Anatol Gremalschi, unul dintre autorii studiului, expert în politici educaționale, a declarat că în astfel de situații este nevoie de echidistanță, iar fiecare plângere a părintelui trebuie să fie examinată atent. Totodată, colectivul pedagogic nu trebuie să aștepte intervenția Ministerului Educației. Există consilii de etică, consilii de administrare etc. Colectivul pedagogic trebuie să se auto-purifice.

Expertul mai spune că în școlile din occident ușile la sălile de clasă sunt din sticlă, iar directorul sau părintele merge pe coridor și vede ce se întâmplă înăuntru. Totodată, au apărut camerele video. „Mă exprim metaforic – pentru noi banii și mărfurile din magazine sunt mai scumpe ca copiii noștri. Fiindcă și în bănci, și în magazine avem camere video. În școli de ce nu avem? În școlile din occident, suta de procente stau camere video și părintele pe linie securizată vede ce face copilul lui la școală. Numai părintele poate accesa online imaginile respective”, a precizat Anatol Gremalschi.

Și Arcadie Barbăroșie, director executiv IPP, crede că instalarea camerelor de luat vederi

este un pas foarte important. „Camera de luat vederi ar aduce dovada imediată dacă este sau nu lipsă de profesionalism”, a spus Arcadie Barbăroșie.

La sondaj a participat populația adultă (18 ani și peste), cu statut de îngrijitor al cel puțin unui copil care frecventează o instituție de învățământ primar, gimnazial sau liceal. Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 516 respondenți, iar marja de eroare a sondajului constituie ± 4,3%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău