Experți: Guvernul în frunte cu dna Gavriliță nu va fi votat și asta face parte din strategia PSRM și a grupului Șor. Nu e exclus, ca la a doua tentativă de votare a noului Guvern, socialiștii cu deputații Șor să vină cu un candidat propriu

  • 10 Februarie 2021 13:05
Experți: Guvernul în frunte cu dna Gavriliță nu va fi votat și asta face parte din strategia PSRM și a grupului Șor. Nu e exclus, ca la a doua tentativă de votare a noului Guvern, socialiștii cu deputații Șor să vină cu un candidat propriu

Mâine expiră termenul când premierul desemnat trebuie să vină în Parlament pentru a cere votul de încredere asupra programului de guvernare. Deocamdată este nu este clar cum se vor împărți opțiunile deputaților și dacă vor acorda aceștia vot de încredere Guvernului. Unii analiști politici opinează că șansele ca acest Cabinet de Miniștri să fie învestit sunt foarte mici.

Deși opțiunile privind susținerea noului Guvern sunt neclare în rândurile unor deputați, atunci unii analiști politici par să nu ofere prea multe șanse învestirii cabinetului de miniștri propus de Natalia Gravriliță. Comentatorul Veaceslav Berbeca este de părere că deputații socialiști și cei din grupul Șor nu vor vota pentru acest guvern, dar vor înainta o altă candidatură, apropiată lor, pentru a doua oară.

Cred că guvernul în frunte cu dna Gavriliță nu va fi votat și asta cred că face parte din strategia PSRM și a grupului Șor. Această primă tentativă de a numi un nou guvern nu va trece. Dar lucrurile ar putea să stea un pic altfel când vorbim despre a doua tentativă. În această perioadă de 45 de zile trebuie să fie două încercări de vota un guvern. Guvernul este format din reprezentanții ai PAS, evident această garnitură în frunte cu Gavriliță nu e în confirmate cu grupurile sau interesele pe care le au PSRM și ȘOR. Dar nu e exclus, ca următor pas, socialiștii cu deputații Șor, să vină cu un candidat propriu”.

De altfel, liderul deputaților socialiști în Parlament, Corneliu Furculiță, a declarat zilele trecute la un post de televiziune apropiat lor, că dacă situația se va înrăutăți, PSRM va înainta, probabil, un cabinet de miniștri. Și șeful PSRM, Igor Dodon, care până acum era categoric și afirma că socialiștii nu vor susține guvernul în frunte cu Natalia Gavriliță, spune că țara ar avea nevoie de soluții imediate și că ar fi nevoie să se acționeze ferm, fără a preciza la ce se referă.

Analistul politic Ion Tăbârță menționează că cei de la partidul Acțiune și Solidaritate, cât și președintele Maia Sandu au fost nevoiți să desemneze un premier pentru că aceasta era singura cale de declanșa alegerile parlamentare anticipate.

Ceea ce se întâmplă cu această desemnare a doamnei Gavriliță reiese din procedura pe care o dictează norma constituțională. Președinta Maia Sandu a fost impusă de norma constituțională să acționeze în a desemna candidatura la funcția de prim-ministru. Iar aceeași norma constituțională, o impune pe doamna Gavriliță să vină cu această componență a cabinetului de miniștri, plus programul de guvernare. Cu toate că cei de la PAS au spus că își doresc ca acest cabinet să nu fie votat. Avem un paradox al situații. Avem acest exercițiu inutil, dar care trebuie respectat dacă ne dorim să avem un stat de drept”.

Amintim că PAS s-a pronunțat deschis pentru alegeri anticipate. De asemenea, Platforma DA și PDM au anunțat că vor susține acest demers și nu vor vota Guvernul. Alte grupuri parlamentare au evitat să se pronunțe deschis la subiect preferând să spună că se vor decide după prezentarea programului și a echipei de miniștri în plenul Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Sun
24
Arhivă Radio Chișinău