Experți: Evenimentul din 1 iunie va fi unul plin de simbolism care trebuie transformat în oportunități pentru Republica Moldova
-
30 Mai 2023 17:37
Evenimentul din 1 iunie va fi unul plin de simbolism care trebuie transformat în oportunități pentru Republica Moldova, au subliniat experții în cadrul unei conferințe organizată de IPRE privind mizele și implicațiile Summitului Comunității Politice Europene. Efectele nu vor fi imediate, însă vor avea un impact pozitiv pentru Rep. Moldova, care va avea un capital de imagine foarte mare, transmite Radio Chișinău.
Pe 1 iunie, conducătorii țărilor europene, oficialii Uniunii Europene și lideri din regiune vor participa la discuții tematice ce țin de securitate, reziliență energetică și conectivitate, a comunicat secretara de stat a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Stela Leucă. R. Moldova își propune să-și întărească relațiile cu statele europene, în beneficiul țării:
„Ce vrem să obținem? Să dăm dovadă de dedicație pentru valorile europene democratice, să confirmăm acest vot de încredere pe care l-am primit de la partenerii noștri de dezvoltare din Europa, în primul rând, și să construim, pe acest capital de încredere și să acționăm în beneficiul Republicii Moldova”, a declarat Stela Leucă.
Summitul va aduce beneficii multiple din mai multe perspective - de ordin economic, investițional și de imagine pentru Rep. Moldova, a apreciat directorul adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogîldea.
Totuși, cel mai important este promovarea priorităților Republicii Moldova pe dimensiunea aderării la Uniunea Europeană, consideră Mihai Mogîldea.
„Aspecte care ar trebui abordate țin de atragere de asistență pe dimensiunea de securitate și apărare, creșterea suportului venit din partea Uniunii Europene și a țărilor membre pentru sectorul de apărare. Avem din partea Uniunii Europene în ultimii doi ani o asistență considerabilă pe dimensiunea de apărare, care a reușit să dubleze bugetul R.M. pe dimensiunea acestui sector. În continuare, există câteva necesitați fundamentale care țin de echiparea armatei, de protejarea spațiului aerian, de contracararea amenințărilor hibride”, a declarat Mihai Mogildea.
Potrivit expertului, evenimentul va prilejui oportunități de dezvoltare a relațiilor și pe dimensiunea energetică, pentru a atrage sprijin și de a iniția anumite parteneriate cu state din afara UE.
Summitul din 1 iunie ne poate asigura un sprijin mai extins din partea țărilor membre ale UE pentru a obține o decizie favorabilă din partea Consiliului European în inițierea negocierilor de aderarea la Uniunea Europeană, la sfârșitul anului.