Experți | Europa nu este imună în fața riscurilor unui conflict atomic. Risc mai mare decât în timpul Războiul Rece
-
08 Februarie 2018 07:27
Europa nu este imună în fața riscurilor unui conflict nuclear, probabilitatea unui scenariu de acest fel fiind mai mare decât în timpul Războiul Rece, avertizează Campania Internațională pentru Eliminarea Armelor Atomice, organizație care a primit Premiul Nobel pentru Pace.
Probabilitatea unui război nuclear este mai mare decât era în timpul Războiului Rece, iar, dacă nu vor fi eliminate armele atomice, problema se pune când, nu dacă sunt folosite arme nucleare, fie intenționat, fie accidental", a declarat miercuri în Parlamentul European, Beatrice Fihn, directorul Campaniei Internaționale pentru Eliminarea Atomice, informează publicația EUObserver, citată de MEDIAFAX.
Printre riscurile actuale privind un conflict nuclear se numără criza dintre Administrația Donald Trump și regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un.
Ministrul german de Externe în exercițiu, Sigmar Gabriel, a avertizat că Europa este expusă riscurilor din cauza "relansării cursei înarmării nucleare".
"Semnele că Rusia se reînarmează, nu doar convențional, ci și nuclear, sunt evidente. Europa trebuie să lanseze inițiative pentru controlul armamentului", a spus Sigmar Gabriel.
Administrația Donald Trump a pledat recent pentru măsuri strategice de disuasiune, acuzând Rusia că dezvoltă arsenalul atomic, încercând să producă inclusiv o torpilă subacvatică, intercontinentală, autonomă și invizibilă pe radare, care poate transporta ogive termonucleare. "Rusia consideră Statele Unite și Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) drept principalele amenințări la adresa actualelor sale ambiții geopolitice", a anunțat Departamenul american al Apărării în raportul intitulat "Evaluare a Situației Nucleare".
"Agenția americană pentru Informații Militare (DIA) estimează că Rusia deține în prezent un arsenal de 2.000 de bombe nucleare nonstrategice, inclusiv rachete cu rază scurtă de acțiune, bombe neghidate și dispozitive antinavale care pot fi lansate de bombardiere cu autonomie medie. De asemenea, DIA estimează că Rusia are dispozitive nucleare antinavale, rachete antisubmarin și torpile", precizează raportul.