EXPERȚI | Escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia, în urma sechestrării a trei nave ucrainene, afectează securitatea R.Moldova

  • 27 Noiembrie 2018 15:25
EXPERȚI | Escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia, în urma sechestrării a trei nave ucrainene, afectează securitatea R.Moldova

Escaladarea conflictului dintre Ucraina și Rusia, în urma sechestrării duminică a trei nave ale Forțelor maritime ucrainene de către gărzile de coastă ruse în Marea Neagră, în apropiere de strâmtoarea Kerci, afectează direct securitatea Republicii Moldova, consideră mai mulți analiști de la Chișinău. Mai mult, potrivit experților, incidentul accentuează amenințările pe care le comportă prezența militară rusă în regiunea de Est a Republicii Moldova.

Incidentul de duminică a provocat imediat reacția autorităților de la Chișinău. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a condamnat, într-un mesaj pe Facebook, agresiunea Rusiei față de Ucraina. El a îndemnat comunitatea internațională să aplice toate instrumentele de drept internațional pentru a preveni escaladarea situației în regiunea strâmtorii Kerci din Marea Azov.

La rândul său, premierul Pavel Filip a afirmat că acest incident are un impact asupra securității în regiune și a amintit de faptul că armata rusească, staționată ilegal pe teritoriul R.Moldova, este o problemă pentru Chișinău.

Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene s-a arătat „profund îngrijorat” de tensiunile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci.

Din păcate, autoritățile de la Chișinău nu fac decât să emită declarații, dar nu întreprind nimic pentru a determina evacuarea trupelor și munițiilor militare din zona de est, consideră expertul în domeniul securității, Rosian Vasiloi.

"Autoritățile, cu părere de rău, se limitează la anumite declarații care condamnă aceste agresiuni, dar nu fac nimic pentru a diminua riscurile de securitate și apărare în legătură cu prezența pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor de ocupație în regiunea transnistreană", a menționat Rosian Vasiloi.

Atacul de duminică demonstrează din nou interesul sporit al Federației Ruse de a controla întreaga regiune a nordului Mării Negre, inclusiv teritoriul Republicii Moldova prin Transnistria, a comentat și expertul politic, Ion Tăbârță. În opinia sa, Moscova, mizează pe preluarea controlului asupra Republicii Moldova, cel puțin deocamdată, pe cale politică.

"Prioritar este planul politic, adică venirea la conducerea Republicii Moldova a unei forțe pro-ruse, ca ulterior să fie semnat un plan de federalizare, un fel de revitalizare a Memorandumului Kozak2, prin care s-ar realiza o transnistrizare a Republicii Moldova", consideră Ion Tăbârță.

Amintim că în urma incidentului, soldat cu șase răniți în rândul ucrainenilor, dintre care doi în stare gravă, Rada Supremă de la Kiev a aprobat impunerea legii marțiale în 10 regiuni. Majoritatea acestora se află la frontiera cu Rusia, dar două regiuni din sud-vestul țării – Odesa și Vinița, sunt învecinate cu regiunea transnistreană a R.Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău