EXPERȚI | Dezechilibrul editorial de care dau dovadă portalurile de știri în campaniile electorale ar putea duce la instituirea unor reglementări și pentru acest tip de mass-media
-
26 Ianuarie 2021 14:04
Dezechilibrul editorial de care dau dovadă portalurile de știri în campaniile electorale ar putea duce la instituirea unor reglementări și pentru acest tip de mass-media, consideră experții în domeniu. O dezbatere asupra rezultatelor monitorizării presei on-line în campania electorală pentru prezidențiale a scos în evidență faptul că majoritatea instituțiilor monitorizate au fost părtinitoare și nu au respectat normele deontologice.
Rezultatele monitorizării presei on-line, reiterate în cadrul dezbaterilor de astăzi, demonstrează că cea mai mare parte a exponenților acesteia a avut un comportament dezechilibrat în raport cu concurenții la alegerile prezidențiale. Majoritatea portalurilor de știri monitorizate l-au favorizat direct și indirect pe fostul președinte Igor Dodon și au defavorizat-o pe actualul șef de stat - Maia Sandu.
„Candidații au fost prezentați selectivi. Nu generalizăm, dar concluzia comună este că diversitatea a lipsit, iar abordarea a fost una selectivă. Ca protagoniști și surse au fost persoanele preferate și candidații/candidatele preferate ale patronilor acestor instituții media”, a declarat directorul executiv al Asociației Presei Independente, instituția care a realizat monitorizarea, Petru Macovei.
În condițiile în care pentru presa din audiovizual - radio și TV există prevederi legislative clare menite să asigure echilibrul și să prevină tendențiozitatea, există posibilitatea ca astfel de reglementări să fie instituite și pentru presa online, dacă aceasta va continua să facă partizanat politic, a avertizat directorul executiv al Asociației Presei Electronice, expertul media Ion Bunduchi.
„Dacă portalurile nu vor înțelege că trebuie să facă jurnalism, atunci politicieni ivor face reguli drastice și pentru ele. Dacă ajungem să reglementăm și să sancționăm li portalurile, atunci trebuie să facă cineva asta. Asta înseamnă un organism separat care să ia bâta în mână. Cel mai bine ar fi să lăsăm politicienii să lucreze pentru ei, iar portalurile să facă jurnalism”, a subliniat expertul.
Dezbaterea „Presa online în alegeri: reflecții post-electorale” a fost organizată de Asociația Presei Independente în cadrul Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte.