Experți, despre securitatea regională după decizia Kremlinului de a recunoaște regiunile separatiste din Ucraina: Toate analizele care se fac la București iau în considerare posibilitatea de a proteja R. Moldova în eventualitatea unor amenințări

  • 22 Februarie 2022 14:18
Experți, despre securitatea regională după decizia Kremlinului de a recunoaște regiunile separatiste din Ucraina: Toate analizele care se fac la București iau în considerare posibilitatea de a proteja R. Moldova în eventualitatea unor amenințări

Ucrainenii sunt îngrijorați de decizia Kremlinului de a recunoaște regiunile separatiste Donețk și Lugnask, iar experții și-au exprimat îngrijorarea față de felul în care va încerca Rusia să traseze granițe ilegale în Ucraina. De asemenea, criza din Ucraina se răsfrânge și asupra securității regionale, inclusiv a Republicii Moldova și României.

Acțiunile Kremlinului sunt văzute ca o continuare a politicilor agresive ale Rusiei împotriva Ucrainei, iar acum trupele ruse se află deja în mod oficial în țara vecină, observă politologul și jurnalistul Marin Gherman de la Cernăuți. El opinează că această recunoaștere a așa-zisei independențe a regiunilor separatiste creează riscuri de escaladare a conflictului. Expertul mai crede că aceste acțiuni ale Kremlinului ar fi un  proiect clar de o posibilă expansiune și extindere asupra celorlalte regiuni ucrainene, care se va face prin intermediul unor republici autoproclamate.

Ce mă îngrijorează pe mine este formularea destul de vagă din decretul oficial al Kremlinului, privind recunoașterea așa-ziselor republici Donețk și Lugansk nu se spune care sunt frontierele acestor republici. A fost invocat la Moscova faptul că este vorba nu doar despre teritoriile actuale ale regiunilor necontrolate de Kiev, ci și despre alte posibile zone, inclusiv Mariupol, Berdiansk, fiind vorba de calea, teritoriul care ar lega excelent de bine și direct Crimeea anexată de Rusia în 2014, cu republicile autoproclamate. Se pune un picior în ușa care poate să se închidă. Mulți consideră că acesta ar fi un prim pas spre o revenire la normalitate, mie mi se pare dimpotrivă, este un picior al Rusiei în ușa aceasta a Ucrainei, care vrea să se depărteze de lumea rusă. Este de fapt un nou pas spre o altă etapă a războiului hibrid, care poate să aibă diferite consecințe imediate sau ne putem aștepta la continuarea unor mimări ale negocierilor cu Occidentul din partea Rusiei, prezența tot mai mare a trupelor rusești acolo și surprize neplăcute în perioada următoare.

Criza din Ucraina se răsfrânge asupra securității regionale, inclusiv a Republicii Moldova, dar și a României, crede președinta Asociației ESGA de la București, Angela Grămadă. Ea a declarat că România resimte aceste potențiale amenințări și a reacționat prompt la acțiunile Rusiei.

România e din ce în ce mai atentă la ceea ce se întâmplă în Ucraina, în regiunea Mării Negre, pentru că Crimeea nu e atât de departe de frontiera României. Și dacă ne uităm pe partea militară, dar și pe cea de infrastructură comercială, foarte multe capabilități comerciale ale României au fost afectate de ceea ce s-a întâmplat în 2014. Să nu uităm că există și o apropiere foarte mare de regiunea Odesa care e practic una dintre țintele pe care FR ar putea să le urmărească în această potențială operațiuni militară. Noi nu trebuie să scoatem din contextul de securitate regională interesul României pentru Republica Moldova, pentru că este prioritatea geostrategică nr.1 a României și toate analizele care se fac la București iau în considerare posibilitatea de a proteja Republica Moldova în eventualitatea unor amenințări.

Ultimele evoluții din Ucraina continuă să stârnească reacții la nivel mondial atât din punct de vedere politic, cât și economic.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
18
Fri
20
Sat
16
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău