Experți, despre programele electorale ale concurenților electorali: O mare parte dintre promisiuni și angajamente sunt populiste sau practic imposibil de realizat
-
01 Iulie 2021 13:34
Doar cinci din cei 23 de concurenți electorali la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au elaborat programe electorale detaliate. Totuși, o mare parte dintre promisiuni și angajamente sunt populiste sau practic imposibil de realizat, mai ales într-un mandat de patru ani. Sunt doar unele dintre concluziile analiștilor de la Expert-Grup, care au analizat programele electorale ale concurenților, sugerându-le să fie mai realiști și să prezinte și de unde vor lua banii pentru realizarea programelor, nu doar să facă promisiuni.
Analiza Expert-Grup concluzionează că doar cinci concurenți electorali au prezentat programe electorale detaliate. Este vorba despre Congresul Civic, Partidul Acțiune și Solidaritate, Blocul electoral al comuniștilor și socialiștilor, Partidul Democrat și Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei. În același timp, 12 entități politice au prezentat oferte electorale scurte, fără detalieri, iar în cazul a cinci partide nu a fost identificat niciun program electoral. În această listă nu a fost însă inclus candidatul independent Veaceslav Valico.
Printre obiectivele invocate cel mai frecvent în retorica de program a partidelor sunt susținerea întreprinderilor mici și mijlocii și a producătorilor autohtoni, reducerea inegalităților sociale, sporirea autonomiei financiare.
În același timp, există și propuneri mai „revoluționare”, potrivit autorilor, care ar putea intra în coliziune cu principiile economiei de piață, dar și angajamentele internaționale ale Republicii Moldova. Printre acestea ar fi controlul public al prețurilor, construirea de fabrici de stat, naționalizarea întreprinderilor din domeniul importului de alcool, produse petroliere și tutun.
Marea majoritate a promisiunilor electorale din domeniile sociale și economice nu sunt fezabile din punct de vedere financiar, constată experții. Ofertele electorale ale unor partide ar necesita cheltuieli de peste 100 de miliarde de lei. Doar promisiunile pentru majorarea pensiei minime ar necesita cheltuieli de zeci de miliarde de lei, în cazul mai multor partide.
În acest context, experții îndeamnă concurenții electorali să se angajeze în promisiuni electorale realiste, să se detașeze de populism și să propună viziuni complexe pentru dezvoltarea țării.
„Anticipez că mulți concurenți vor spune că bani se vor găsi dacă va fi tăiată corupție, dacă vor fi puși hoții la pușcărie și dacă ne va ajuta occidentul sau Federația Rusă. Noi chemăm concurenții să vină cu o ofertă electorală mai realistă, mai fezabilă, mai matură și să răspundă mai concret care sunt instrumentele care vor fi folosite pentru a realiza promisiunile electorale”, a declarat directorul executiv Expert-Grup, Adrian Lupușor.
Amintim că în campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate s-au înscris 23 de concurenți, dintre care 20 de partide, două blocuri electorale și un candidat independent.