Experți, despre prioritățile politicii externe prezentate de Maia Sandu: Prioritățile enunțate se concentrează pe rezolvarea unor urgențe. Maia Sandu are o abordare fermă, dar și prudentă
-
20 Iulie 2021 14:22
Viziunea și prioritățile politicii externe prezentate de președinta Maia Sandu în fața diplomaților acreditați la Chișinău par să reprezinte liniile directoare pentru viitorul Guvern, dar, în același timp, lasă loc pentru interpretări, consideră analiștii politici.
Maia Sandu a prezentat viziunea și prioritățile politicii sale externe, în cadrul unei ședințe cu corpul diplomatic, organizate la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Potrivit documentului, politica externă a Republicii Moldova trebuie să fie previzibilă și consecventă, să fie orientată spre cetățeni și să contribuie la soluții multilaterale și la un mediu regional fără conflicte, sigur și pașnic. Activitatea de politică externă a Președinției se va desfășura în cinci direcții principale, printre care depășirea crizei pandemice, redresarea economică, combaterea corupției, securitatea regională.
Prioritățile enunțate de Maia Sandu se concentrează pe rezolvarea unor urgențe. Maia Sandu are o abordare fermă, dar și prudentă, ca să nu deranjeze Rusia, consideră comentatorul politic Vlad Țurcanu. Totodată, aceste direcții ar urma să fie prioritare și pentru viitorul Guvern și Parlament.
Prin această expunere, Maia Sandu trasează, ca lider de facto, al guvernării care urmează să se instaleze în toate instituțiile statului, prioritățile, așa cum le vede, care ar trebui să se conțină în documentele programatice de politică externă, care ar urma să fie elaborate de către parlament și Guvern.
Și comentatorul Nicolae Negru atrage atenția că printre priorități nu se regăsesc subiecte sensibile precum reglementarea conflictului transnistrean și evacuarea trupelor militare străine și a muniției de pe teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, practic nu se vorbește despre continuarea procesului de integrare europeană. În opinia expertului, prioritățile prezentate de Maia Sandu sunt prea vagi.
Sunt niște direcții prea abstracte, unele dintre care nici nu intră în competențele președintelui precum vaccinurile sau activele funcționarilor corupți. Este un document despre care eu cred că nu a trecut expertiza necesară și e de discutat de ce acum și de ce în această formă.
Viziunile și prioritățile de politică externă ale Președinției prezentate de Maia Sandu comunității diplomatice se referă la anii 2021 – 2022.