Experți, despre planul de reforme anunțat de PAS: Rezistența dură care ar putea veni din partea sistemului sau lipsa de specialiști sunt printre principalele probleme

  • 27 Iulie 2021 13:16
Experți, despre planul de reforme anunțat de PAS: Rezistența dură care ar putea veni din partea sistemului sau lipsa de specialiști sunt printre principalele probleme

Cu un ambițios plan de reforme anunțat, Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea în Parlament, are în față și multe provocări, consideră unii analiști politici. Rezistența dură care ar putea veni din partea sistemului la schimbările anunțate sau lipsa de specialiști sunt printre principalele probleme cu care cel mai probabil se vor confrunta cei de la conducere, transmite Radio Chișinău.

După ce a obținut majoritatea în Legislativul de la Chișinău, Partidul Acțiune și Solidaritate trebuie să-și îndeplinească programul promis, în special aspectul ce ține de combaterea corupției, opinează analistul politic Veaceslav Berbeca. El consideră că în acest proces de reformare anunțat trebuie să fie implicate și alte persoane, nu neapărat politicieni, care să fie și bine pregătite din punct de vedere profesional.

„Dacă vii cu un astfel de program, evident trebuie să demonstrezi în cele din urmă că nu doar vii cu promisiuni, dar știi și cum să rezolvi problema corupției în Republica Moldova. Eradicarea corupției este un proces foarte complicat și greoi. Va fi foarte complicat? Presupunem că va fi o reacție foarte dură din partea sistemului. Cred că forțele PAS nu sunt suficiente pentru a rezolva toate aceste probleme. Din punctul meu de vedere e nevoie de implicarea mai multor oameni competenți din Republica Moldova. Chiar PAS a declarat că e deschis pentru colaborare, pentru a implica cetățeni ai Republicii Moldova din sectorul asociativ, non-afiliați, bănuiesc din alte partide politice pentru a rezolva aceste probleme. E nevoie și de o pregătire a oamenilor pentru a suplini funcțiile care vor fi vacante, atunci când alții vor pleca sau vor fi eliberați din sistem”.

Și comentatorul Victor Ciobanu crede că astfel de reforme se pot pune în practică doar cu un sprijin masiv al populației și al societății civile. El accentuează că riscul ca oamenii din sistem să se opună schimbărilor este foarte mare.

„Sistemul practic a rămas intact, chiar fiind decapitat de unele figuri mai proeminente din acel sistem: unii și-au luat tălpășița, alții sunt plecați din țară de mai demult. Pe orizontală, oamenii plasați în sistem au rămas deocamdată la locurile lor și rezistența cred că va fi destul de dură. De aceea trebuie un sprijin popular foarte larg pentru reformele pe care și le-a definit în programul de activitate PAS și președintele”.

Comentatorul Victor Ciobanu mai spune că totuși principala provocare a PAS este faptul că au obținut într-un fel puterea absolută.

„Aceasta e cea mai mare provocare pentru PAS: că a obținut puterea absolută și cred că trebuie să colaboreze cu diferite segmente din societate, inclusiv cei care vor expune opinii diferite decât cele din interiorul PAS(…) Or, monopolurile în general și cele politice în special, cred că nu fac foarte bine, din moment ce se ajunge la o cvasiunitate de opinii. Am așteptări de la PAS ca să adopte o abordare foarte incluzivă, pentru că agenda e foarte ambițioasă și aceste reforme se pot face doar cu suport masiv din partea populației, societății civile”.

În programul lor, membrii PAS au promis eradicarea corupției, dezvoltarea economiei, reformarea justiției, precum și alte obiective de dezvoltare. Programul a fost întărit și de discursul ținut de către președinta Maia Sandu la ședința de constituire a Parlamentului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău