Experți, despre intenția Moscovei de a facilita acordarea cetățeniei ruse locuitorilor din Transnistria: Este o încălcare a suveranității R.Moldova care este o chestie gravă

  • 21 Mai 2019 13:54
Experți, despre intenția Moscovei de a facilita acordarea cetățeniei ruse locuitorilor din Transnistria: Este o încălcare a suveranității R.Moldova care este o chestie gravă

Inițiativa anunțată de un deputat rus de a facilita procesul de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din stânga Nistrului face parte dintr-o strategie mai amplă a Kremlinului de a-și spori influența în regiunile separatiste din spațiul post-sovietic, afirmă analiștii politici.

Ei cheamă autoritățile de la Chișinău să reacționeze mai prompt la asemenea tentative. 

Deputatul rus Alexandr Iaroșuk, ales pe circumscripția în care a fost inclusă și Republica Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, a declarat la un post de televiziune de la Tiraspol, fiind citat de presa rusă, că în curând Moscova ar putea decide eliberarea pașapoartelor ruse locuitorilor din stânga Nistrului. Informația a fost însă negată de vicepreședintele Dumei ruse, Piotr Tolstoi.

Chiar dacă nu există confirmări oficiale în privința acestui subiect, trebuie atrasă atenția asupra faptului că Rusia de mai bine de zece ani eliberează cetățenia sa locuitorilor din stânga Nistrului într-un proces netransparent și care nu poate fi monitorizat de autoritățile constituționale de la Chișinău, a comentat expertul în probleme de securitate, RosianVasiloi.

El mai menționează că acest subiect este permanent în dialogul dintre autoritățile ruse și cele separatiste de la Tiraspol. Acest lucru face parte dintr-o strategie mai amplă pentru întreg spațiul ex-sovietic afectat de conflicte secesioniste. Scopul este eliberarea de acte cât mai multor cetățeni ceea ce i-ar permite Rusiei ca sub pretextul apărării acestora să intervină în statele din regiune, sau să-și mențină trupele militare, a explicat Rosian Vasiloi.

„Toate aceste acțiuni ale Federației Ruse fac parte dintr-o strategie mai amplă în contextul mecanismelor hibride. În acest sens Federația Rusă își creează pârghii de acoperire ulterioară în apărarea cetățenilor săi, dar și argumentarea prezenței militare pe teritoriile ocupate. Cazul Georgiei și Republicii Moldova sunt elocvente”, a subliniat expertul. 

Rusia continuă să mizeze pe Transnistria ca pe un mecanism de influență asupra Rep. Moldova, iar autoritățile de la Chișinău ar trebui să reacționeze mai prompt împotriva acestor tentative, consideră și expertul Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova.

„Oficialitățile Republicii Moldova trebuie să facă toate demersurile necesare în această privință, să protesteze, să atragă atenția opiniei publice internaționale asupra încălcării suveranității Republicii Moldova. Intervenția în zona suveranității Republicii Moldova este o chestie foarte gravă. Alta este că perpetuă în timp și, de fapt, Rusia se ocupă cu asta încă din momentul apariției conflictului secesionist”, a afirmat Anatol Țăranu. 

Amintim că recent președintele Rusiei Vladimir Putin a emis un decret care prevede facilitarea obținerii cetățeniei ruse de către locuitorii regiunilor separatiste din estul Ucrainei.

Potrivit unor surse, peste 200 de mii de locuitori din stânga Nistrului, adică aproximativ jumătate din populație, ar deține și cetățenia rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:82 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău