Experți, despre decizia Comisiei de la Veneția privind controlul constituționalității Partidului Șor: „Magistrații CC vor fi puși în situația să examineze faptele și probele ce stau la baza sesizării Guvernului”
-
20 Decembrie 2022 13:42
Curtea Constituțională este cea care ar trebui să decidă asupra scoaterii Partidului Șor în afara legii, iar o eventuală declarare a acestei formațiuni drept neconstituțională, ar urma să fie făcută cu respectarea cerințelor de legalitate, legitimitate și proporționalitate. Este una din prevederile opiniei Comisiei de la Veneția, care s-a expus asupra acestui subiect la solicitarea instanței constituționale de la Chișinău. Va fi un exercițiu mai deosebit, consideră fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care a precizat că magistrații vor fi puși în situația să examineze faptele și probele ce stau la baza sesizării Guvernului. Expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, afirmă la rândul său că hotărârea Curții în raport cu această sesizare se va răsfrânge și asupra altor partide politice de la noi, care vor ajunge în aceleași circumstanțe, transmite Radio Chișinău.
Potrivit fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, documentul emis de Comisia de la Veneția nu este o recomandare, ci o opinie amicală pronunțat la solicitarea Curții Constituționale din Republica Moldova. Potrivit lui Alexandru Tănase, elementul cheie al acesteia ține de proporționalitatea unei astfel de decizii - precum declararea neconstituțională a unui partid politic. Adică, Guvernul Republicii Moldova, cel care a cerut declararea neconstituționalității Partidului Șor, trebuie să țină cont de faptele care servesc ca temei pentru o astfel de sancțiune.
„Vreau să menționez – Curțile Constituționale, inclusiv Curtea din Republica Moldova sunt instituții care au puțin altă destinație decât verificarea probelor. Ele verifică corespunderea legilor sau prevederilor legale cu Constituția. În cazul de față – va fi un exercițiu mai deosebit. Legea nu ridică semne de întrebare, legea partidelor politice sau alte acte normative. Semne de întrebare ridică anume ceea ce face și cum s-a comportat acest partid politic. Astfel, Curtea va trebui să examineze faptele și probele. Ceea se întâmplă foarte rar în practica Curților Constituționale”, a spus Alexandru Tănase.
De partea cealaltă, expertul în drept constituțional, Alexandru Arseni, consideră că, actualmente, Curtea Constituțională are undă verde pornind de la Constituție, iar acțiunile sale trebuie să fie raportate la principiile precizate și în cadrul opiniei Comisiei de la Veneția. Chiar și așa, expertul afirmă că hotărârea Curții Constituționale în raport cu această sesizare se va răsfrânge și asupra altor partide de la noi, care vor ajunge în aceleași circumstanțe.
„Curtea Constituțională este pusă într-o situație de jurisprudență ca să analizeze foarte atent, știind ce efecte suportă această hotărâre, care va fi obligatorie și nu are ce căuta nici la CEDO”, a spus Alexandru Arseni.
Comisa de la Veneția, instituție consultativă a Consiliului Europei alcătuită din experți în drept constituțional. a publicat ieri documentul cu privire la controlul constituționalității Partidului Șor. În cadrul acestuia, Comisia precizează că statele nu sunt, în general, împiedicate să reglementeze activități ale partidelor politice, sau chiar să le interzică sau dizolve. Totuși, experții europeni sugerează că acest lucru trebuie făcut cu respectarea normelor de legalitate, legitimitate și proporționalitate. Comisia de la Veneția a precizat că ultimul cuvânt trebuie să-l spună Curtea Constituțională a Republicii Moldova, care este mai bine poziționată să evalueze dacă există necesitatea de a declara neconstituțional Partidul Politic Șor. Părerea Comisiei de la Veneția a fost solicitată de către președinta interimară a Curții Constituționale Liuba Șova, la mijlocul lunii noiembrie, după ce, la începutul aceleiași luni, Guvernul a aprobat un proiect prin care Ministerul Justiției a propus verificarea constituționalității Partidului Șor. Atunci controversatul om de afaceri aflat în căutare internațională, Ilan Șor, a precizat că aceasta ar fi o decizie ilegală și care niciodată nu va fi dusă până la capăt.