Experți, despre convocarea în ședință a membrilor Guvernului interimar de către președintele Parlamentului: Este un abuz și o încălcare a principiul separației puterilor în stat. Sunt acțiuni politice sută la sută

  • 13 Aprilie 12:23
Experți, despre convocarea în ședință a membrilor Guvernului interimar de către președintele Parlamentului: Este un abuz și o încălcare a principiul separației puterilor în stat. Sunt acțiuni politice sută la sută

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi a convocat luni din nou membrii Guvernului interimar într-o ședință la care a fost discutată situația pandemică. Potrivit unui comunicat al Legislativului, reprezentanții Guvernului au oferit informații despre evoluția pandemică în contextul măsurilor instituite prin  declararea stării de urgență. De asemenea, s-a discutat subiectul aprovizionării sistemului medical cu vaccinuri și a fost subliniată necesitatea vaccinării de urgență a cadrelor didactice, pentru ca elevii claselor primare să poată reveni la studii cu prezența fizică în clase.

Convocarea membrilor Guvernului interimar de către președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi reprezintă un abuz și o încălcare a principiilor separației puterilor în stat, consideră experții. Aceștia mai sugerează că întrunirile respective au scopuri politice, iar premierul interimar și membrii Cabinetului său de miniștri nu ar trebui să participe la astfel de ședințe. 

Nu este prima dată când Zinaida Greceanîi convoacă membrii Guvernului interimar, iar expertul în drept constituțional, Teodor Cîrnaț, califică această situație drept un abuz și o încălcare a principiul separației puterilor în stat. Potrivit acestuia, Parlamentul este un organ colegial, astfel că membrii Guvernului ar trebui să informeze și să discute situația în plenul Parlamentului, nu cu președintele acestuia în mod separat.

Președintele parlamentului și-a depășit atribuțiile, deoarece dacă există probleme de interes major, ele trebuie discutate în ședința plenară cu participarea tuturor deputaților. Dacă Dl Ciocoi a dat curs unei astfel de invitații, aceasta la fel duce la încălcarea principiului separației puterilor în stat și la subordonarea puterii executive președintelui Parlamentului. Eu sunt de părere că este un abuz din partea șefului Legislativului”, a afirmat Teodor Cîrnaț. 

De aceeași părere este și analistul politic Veaceslav Berbeca. El consideră că prin astfel de acțiuni, Partidul Socialiștilor încearcă să-și mențină controlul asupra Guvernului, dar și să transmită mesaje în societate, în context electoral.

Pe de o parte cred că este o încercare de a „îndruma” guvernul să opteze pentru anumite decizii. Pe de altă parte, cred că socialiștii vor încerca să arate că ei au fost cei care au avut grijă de popor în perioada respectivă. Cred că sunt acțiuni politice sută la sută”, a declarat expertul. 

Amintim că anterior unii politicieni au afirmat că astfel de ședințe, cu membrii Guvernului, ar fi fost convocate de liderul PSRM, Igor Dodon și la sediul formațiunii sale. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi a negat însă aceste declarații.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:4,89 m/s
Wed
14
Thu
12
Fri
14
Sat
16
Sun
19

Curs oficial BNM 18 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6064 0.1339
USD 17.7574 0.0312
RON 4.3858 0.0264
UAH 0.6447 0.0027
RUB 0.2398 0.0004
Arhivă Radio Chișinău