Experți, despre cauzele scumpirii benzinei și motorinei. „Piața produselor petroliere rămâne a fi foarte prost reglementată”

  • 18 Ianuarie 2021 13:39
Experți, despre cauzele scumpirii benzinei și motorinei. „Piața produselor petroliere rămâne a fi foarte prost reglementată”

Piața produselor petroliere din Republica Moldova rămâne în continuare prost reglementată, din care cauză prețul benzinei și motorinei crește simțitor atunci când cotațiile petrolului urcă la bursele internaționale și scade nesemnificativ când petrolul se ieftinește. De această părere sunt experții economici care au analizat creșterea  prețurilor la benzină, motorină și gazul lichefiat din ultima perioadă.

La sfârșitul săptămânii trecute companiile petroliere au majorat simțitor prețul la carburanți. Astfel, la unele stații PECO benzina cu cifra octanică 95 a ajuns să coste cu un lei și 60 de bani mai mult, iar motorina – cu un leu și zece bani. Și prețul gazului lichefiat s-a majorat cu 60 de bani litrul.

Experții explică această majorare prin creșterea accizelor la produsele petroliere cu 40 de bani pentru un litru. Un alt factor care a condiționat această majorare este creșterea prețurilor la petrol pe piețele internaționale. Cât de obiective sunt majorările la produsele petroliere, trebuie să se expună Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică, susține expertul Ion Munteanu.

„În ce măsură sau cât de corecte sunt prețurile nu mă pot exprima pentru că nu am toate calculele și toate datele exacte pentru perioadele anterioare că să mă exprim în cifre exact cât ar trebui să fie. Lucrul acesta trebuie să-l facă Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică  să verifice în ce măsură aceste majorări au fost obiective, dar premise pentru operarea acestor majorări au existat”, a spus Ion Munteanu.

Pe de altă parte, expertul, Veaceslav Ioniță, amintește că în anul 2020, când prețul petrolului pe piețele internaționale a scăzut considerabil din cauza pandemiei provocate de COVID-19, companiile petroliere din Republica Moldova nu s-au grăbit să micșoreze prețurile. Drept consecință, anul trecut în plină pandemie ei au încasat cei mai mulți bani din istoria R. Moldova.

„Problema rămâne una acută. Noi în 2020, în plin an de criză, de fapt am avut o situație în care companiile petroliere au aplicat un adaos comercial la produsele petroliere mai mare decât în oricare alt an, am avut în aprilie, când în plină criză, ei au avut cele mai mari costuri și din acest motiv noi suntem îngrijorați de situația pe piața produselor petroliere din simplu motiv că această piață rămâne a fi foarte prost reglementată. Practic, noi în criza din 2020, companiile petroliere au avut cele mai mari încasări de la vânzarea produselor petroliere. Cel mai mult a suferit agricultorii în primăvară, care au fost nevoiți să procure motorină la un preț mult peste prețul necesar, iar pe al doilea loc sunt transportatorii”, a subliniat Veaceslav Ioniță. 

În situația în care în luna decembrie companiile petroliere din Republica Moldova au operat alte două scumpiri consecutive, experții consideră că piața produselor petroliere trebuie să fie subiect de anchetă la Consiliul Concurenței, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, comisiilor parlamentare de profil și nu în ultimul rând a Consiliului Suprem de Securitate.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău