Experți, despre apelul la dialog al lui Igor Dodon: „În situația în care Parlamentul a făcut o tentativă de puci anticonstituțional, nu știu cum poți să discuți cu această majoritate care a atacat în mod grosolan, în stilul anilor 90”

  • 26 Aprilie 2021 13:02
Experți, despre apelul la dialog al lui Igor Dodon: „În situația în care Parlamentul a făcut o tentativă de puci anticonstituțional, nu știu cum poți să discuți cu această majoritate care a atacat în mod grosolan, în stilul anilor 90”

Liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a chemat-o la dialog cu Parlamentul pe președinta Maia Sandu, în vederea soluționării crizei politice. Președinția nu a răspuns, deocamdată, apelului, în timp ce analiștii consideră că apelul lui Igor Dodon ar reprezenta o recunoaștere a faptului că ofensiva socialiștilor la adresa Curții Constituționale și a statului de drept ar fi eșuat, dar și o încercare de o atrage pe Maia Sandu într-un joc politic, convenabil PSRM.

Igor Dodon și-a transmis mesajul pe o rețea de socializare în care, în calitate de lider al PSRM, o invită pe Maia Sandu la consultări pentru depășirea crizei politice. Astfel, ar urma să fie inițiat un dialog instituțional între Parlament și Președinție, să fie stabilită data alegerilor anticipate odată cu diminuarea crizei pandemice și să fie formată o comisie comună de reformă constituțională.

Președinția nu a comentat, deocamdată, acest apel.

Expertul Veaceslav Berbeca este de părere că Maia Sandu ar trebui să lanseze un dialog cu Parlamentul.

Ținând cont de faptul că există totuși o majoritate în Parlament, care urmează să decidă inclusiv asupra banilor care vor trebui alocați pentru alegeri, Maia Sandu ar trebui să discute. Însă nu cu Igor Dodon, dar cu fracțiunile parlamentare, pentru a ajunge la un numitor comun - ce facem și cum facem în continuare.

Pe de altă parte, analistul Victor Ciobanu pune la îndoială sinceritatea lui Igor Dodon după acțiunile majorității parlamentare conduse de PSRM, pe care le consideră o tentativă de lovitură de stat.

În mod normal așa ar trebui să fie - Parlamentul și Președinția să convină de comun acord. Dar în situația în care Parlamentul a făcut o tentativă de puci anticonstituțional, nu știu cum poți să discuți cu această majoritate care a atacat în mod grosolan, în stilul anilor 90.

Amintim că vineri majoritatea PSRM-Partidul Șor a votat un șir de hotărâri controversate, inclusiv prin care nu recunoaște avizul Curții Constituționale privind existența circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului, anularea hotărârii din 2019 prin care președinta Curții Constituționale, Domnica Manole a fost numită judecător și numirea unui alt judecător la Înalta Curte, apropiat al socialiștilor. Diplomați occidentali și instituții europene și-au exprimat îngrijorarea față de aceste decizii, pe care le-au calificat drept atacuri la adresa Curții Constituționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:6,69 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
0
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău