EXPERȚI | Deși legile referitoare la sectorul audiovizual sunt racordate la standardele europene, este nevoie de perfecționarea lor

  • 14 Decembrie 2018 13:42
EXPERȚI | Deși legile referitoare la sectorul audiovizual sunt racordate la standardele europene, este nevoie de perfecționarea lor

Legile referitoare la sectorul audiovizual care au adoptate în ultima perioadă în R. Moldova, precum Codul Serviciilor Media Audiovizuale, sunt racordate la standardele europene. Totuși, este nevoie încă de îmbunătățiri în acest domeniu, inclusiv adoptarea în lectură finală a legii cu privire la publicitate, dar și completarea legii cu privire la accesul la informație. Experți, jurnaliști și reprezentanți ai misiunilor diplomatice au discutat astăzi la o conferință de totalizare despre rezultatele proiectului european „Promovarea libertății și pluralismului mass-mediei în Republica Moldova”.

În Republica Moldova au fost adoptate în ultima perioadă câteva legi care ar trebui să îmbunătățească situația jurnalismului, datorită unui proiect comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei. Este vorba inclusiv despre concepția securității informaționale a Republicii Moldova și legea privind atragerea investițiilor străine în domeniul producției de film.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a amintit că Bruxelles-ul a cerut Chișinăului să asigure transparență și concurență în domeniul audiovizualului, să soluționeze aspectele ce țin de concentrarea proprietății mass-media și să creeze un mediu de afaceri favorabil unei mass-media independente.

"Am dori să vedem progrese în ceea ce privește adoptarea a celorlalte legi privind publicitatea, stimulente fiscale și accesul la informație, care împreună cu legislația deja adoptată cu privire la competențele Consiliului Concurenței în sectorul mass-media, ar crea un mediu juridic calitativ", a menționat Peter Michalco.

Expertul Ion Bunduchi, director executiv al Asociației Presei Electronice (APEL) și unul dintre membrii grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației audiovizuale,  consideră că pentru a crea condiții de dezvoltare a mass-media este necesar să se facă ajustări și la alte acte legislative.

"Bunăoară, actualul Cod Electoral zice că toți radiodifuzorii sunt obligați să organizeze dezbateri electorale și mă gândesc cum ar face asta televiziunea pentru copii Gurinel și alte canale tematice. Și în codul electoral pe segmentul care se referă la modul de reflectare a campaniei electorale sunt necesare îmbunătățiri", a spus directorul executiv APEL.

Reprezentanții Consiliului Europei au declarat că vor contribui la monitorizarea campaniei electorale din Republica Moldova pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău