Experți: Declarațiile liderilor statelor membre ale UE la Summit-ul Consiliului European reprezintă un semnal clar de sprijin pentru R. Moldova în depășirea crizei energetice

  • 20 Decembrie 13:25
Experți: Declarațiile liderilor statelor membre ale UE la Summit-ul Consiliului European reprezintă un semnal clar de sprijin pentru R. Moldova în depășirea crizei energetice

Declarațiile făcute de liderii statelor membre ale Uniunii Europene la Summit-ul de iarnă al Consiliul European reprezintă un semnal clar de sprijin pentru Rep. Moldova în depășirea crizei energetice provocate de Federația Rusă, consideră analiștii politici. Ei atrag atenția și asupra faptului că șefii de stat și de guvern din Uniunea Europeană au făcut apel la autoritățile de la Chișinău să combată mai activ atacurile hibride ale Rusiei și să accelereze implementarea reformelor, transmite Radio Chișinău.

Declarațiile Consiliului European reafirmă sprijinul Bruxelles-ului pentru Rep. Moldova, care va interveni prompt în eventualitatea continuării șantajului energetic al Federației Ruse, spune analistul politic politic Anatol Țăranu.

„Totul se înscrie în atitudinea care deja s-a manifestat pe parcursul anilor în raport cu Republica Moldova din partea Uniunii Europene, iar aceste ajutoare pot să aibă forma unor injecții financiare suplimentare, găsirea unor fonduri de gaze, de electricitate, care vor fi direcționate spre Republica Moldova”, a declarat Anatol Țăranu. 

Potrivit comentatorului politic Mihai Isac, concluziile adoptate la Summit-ul de iarnă al Consiliului European reprezintă ultimul act de susținere publică a Rep. Moldova de către partenerii europeni. În același timp, este și un semnal pentru autoritățile de la Chișinău să întreprindă acțiuni mai ferme pentru a combate atacurile hibride ale Federației Ruse și a accelera procesul de integrare europeană, subliniază expertul.

„Concluziile Consiliului European indică o intensificare a sprijinului instituțional pentru Republica Moldova la nivelul blocului comunitar. Consiliul a recunoscut progresele semnificative în materie de reforme înregistrate în ultimul an, în pofida atacului hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova. Republica Moldova trebuie să continue reformele în domeniul justiției, în domeniul economic, în domeniul administrației. Faptul că în 2025 vom avea un an electoral nu este o scuză pentru întârzierea reformelor. Am văzut deja efectul acestor întârzieri la ultimele alegeri și la referendum, când lipsa de acțiune a justiției, lipsa unui răspuns concret din partea autorităților de la Chișinău a favorizat o mai mare implicare a Federației Ruse în deturnarea voinței electoratului din Republcica Moldova”, a subliniat Mihai Isac. 

Consiliul European s-a reunit pe 19 decembrie la Bruxelles. Discuțiile au vizat, pe lângă subiecte ca Ucraina și Orientul Mijlociu, și situația din R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
3
Tue
7
Wed
6
Arhivă Radio Chișinău