EXPERȚI | Cine ar trebui să propună instituirea stării de urgență în legătură cu situația pandemică și cine ar trebui să guverneze țara în această perioadă

  • 15 Martie 2021 13:51
EXPERȚI | Cine ar trebui să propună instituirea stării de urgență în legătură cu situația pandemică și cine ar trebui să guverneze țara în această perioadă

Experții au păreri împărțite despre cine ar trebui să propună instituirea stării de urgență în legătură cu situația pandemică și cine ar trebui să guverneze țara în această perioadă, după ce Președinția i-a recomandat Guvernului să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse și să solicite Parlamentului adoptarea acestora.

Președintele Maia Sandu a recomandat sâmbătă, după ședința extraordinară a Consiliului Suprem de Securitate instituirea stării de urgență pentru 2 săptămâni. Totodată, ea i-a recomandat Guvernului, în termen de 3 zile, să elaboreze lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții, compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri Parlamentului.

Ministrul în demisie al Justiției, Fadei Nagacevschi susține însă că Guvernul în demisie nu mai are legitimitate politică pentru a se adresa Parlamentului cu asemenea demersuri.

Aceeași opinie este împărtășită de expertul în drept constituțional Alexandru Arseni, care susține că Maia Sandu este cea care în această situație ar trebui să preia funcțiile Executivului.

Există șeful statului care este și capul puterii executive. Guvernul în demisie este limitat în acțiuni, dar șeful statului nu este. Acum este nevoie de acțiuni prompte și responsabile, care sunt în mâinile doamnei președintă a Republicii Moldova.

Pe de altă parte, fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu, este de părere că având în vedere situația creată, Guvernul, chiar dacă este în demisie, poate propune Parlamentului instituirea stării de urgență.

Aici se reiese din interesul major public și securitatea sănătății naționale. În acest fel, Guvernul este absolut potențial. El propune măsuri de fortificare a securității și sănătății naționale. Eu consider că poate.

Amintim că în Republica Moldova a mai fost instituită stare de urgență la începutul pandemiei, din 17 martie și până pe 15 mai anul trecut. Atunci inițiativa a venit de la Guvern, iar în acea perioadă practic toate funcțiile de control au fost preluate de o Comisie pentru Situații Excepționale, iar organul de coordonare era Centrul Unic de Comandă. Începând cu 15 mai 2020 în Republica Moldova este declarată stare de urgență în sănătate publică. Deciziile privind măsurile anti-epidemiologice sunt luate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, care este condusă de premier, în situația actuală de premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
4
Sat
5
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău